Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
![żurek](https://images.iberion.media/images/1920/5t_Zubo_Nk_OG_9_AEJHU_Xe_CUS_8_Projekt_bez_tytulu_2022_04_08_T170302_817_34c96a4897.jpg)
Sprawdźcie, jak zrobić pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Ta wielkanocna klasyka swój doskonały smak zawdzięcza gotowaniu na wędzonych kościach schabowych. Nie bez znaczenia są też inne dodatki. Świąteczny żurek podajcie obowiązkowo z cząstkami gotowanego jajka i kawałkami białej kiełbasy.
Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez tradycyjnego żurku. Jednak ta pożywna i wyrazista zupa doskonale smakuje również w porze obiadowej. By miała pełen smak, warto ją ugotować na wędzonce. Mogą to być wędzone żeberka, kawałek wędzonego boczku, czy tak, jak w naszym przepisie wędzone kości od schabu.
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą
Składniki:
50 dag wędzonych kości od schabu
1 pietruszka
2 marchewki
kawałek selera
1 cebula
2-3 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
0,5 l zakwasu na żur
100 ml śmietanki 30 proc.
100 ml śmietany kwaśnej 18 proc.
6 sztuk białej kiełbasy
2 łyżki oleju
2-3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie żurku
Kości schabowe opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l zimnej wody. Zagotuj, usuń szumowiny, dodaj obrane i pokrojone warzywa, a także listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu.
Całość gotuj do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyjmij kości z wywaru, obierz je z mięsa, mięso wrzuć do zupy.
Zakwas na żur wymieszaj ze śmietanką i śmietaną. Rozprowadź częścią gorącej zupy, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.
Białą kiełbasę podsmaż na patelni z olejem. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Pokrój na kawałki, dodaj do zupy.
Do zupy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, trochę soli i pieprzu. Gotuj kilka minut, w razie potrzeby dopraw do smaku. Żurek podawaj z cząstkami jajka.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na żurek z chrzanem, a także na błyskawiczny żurek.
![biała kiełbasa](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2ZrwfH2pxVFyrrj6F1ohCA/b9360d052990a5aa11c02c720ae8b337/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-04-08T165554.665.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: piatnica
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![Łazik marsjański](https://images.iberion.media/images/origin/Mars_fot_NASA_F_Lickr_NASA_screen_X_4be9dea17c.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/km_psp_gdansk_4e2e73bd00.jpg)
![Dagmara Kaźmierska, Jacek](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_Jacek_37fbf78d1d.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![Michał Szpak](https://images.iberion.media/images/origin/Michal_Szpak_fot_KA_Pi_F_0491c687fb.jpg)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/origin/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)