Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.04.2022 17:38

Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka

żurek
canva/Aneta_Gu

Sprawdźcie, jak zrobić pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Ta wielkanocna klasyka swój doskonały smak zawdzięcza gotowaniu na wędzonych kościach schabowych. Nie bez znaczenia są też inne dodatki. Świąteczny żurek podajcie obowiązkowo z cząstkami gotowanego jajka i kawałkami białej kiełbasy.

Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez tradycyjnego żurku. Jednak ta pożywna i wyrazista zupa doskonale smakuje również w porze obiadowej. By miała pełen smak, warto ją ugotować na wędzonce. Mogą to być wędzone żeberka, kawałek wędzonego boczku, czy tak, jak w naszym przepisie wędzone kości od schabu.

Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą

Składniki:

  • 50 dag wędzonych kości od schabu

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2-3 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 0,5 l zakwasu na żur

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • 100 ml śmietany kwaśnej 18 proc.

  • 6 sztuk białej kiełbasy

  • 2 łyżki oleju

  • 2-3 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie żurku

Kości schabowe opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l zimnej wody. Zagotuj, usuń szumowiny, dodaj obrane i pokrojone warzywa, a także listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu.

Całość gotuj do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyjmij kości z wywaru, obierz je z mięsa, mięso wrzuć do zupy.

Zakwas na żur wymieszaj ze śmietanką i śmietaną. Rozprowadź częścią gorącej zupy, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.

Białą kiełbasę podsmaż na patelni z olejem. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Pokrój na kawałki, dodaj do zupy.

Do zupy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, trochę soli i pieprzu. Gotuj kilka minut, w razie potrzeby dopraw do smaku. Żurek podawaj z cząstkami jajka.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na żurek z chrzanem, a także na błyskawiczny żurek.

biała kiełbasa
biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: piatnica

Zapraszamy na nasz Instagram