Smakosze.pl Przepisy Zostały Ci jeszcze pierniczki ze Świąt? Cudownie, zrobisz z nich aromatyczne ciasto
canva/mvuorenmaa, Pixabay/Mumma Oyens, Pexels

Zostały Ci jeszcze pierniczki ze Świąt? Cudownie, zrobisz z nich aromatyczne ciasto

29 grudnia 2022

Ciasto z pierniczków jest świetną opcją na zagospodarowanie nie do końca już miękkich korzennych ciasteczek. Zrobienie przysmaku nie jest skomplikowane, a dzięki dodatkowi świeżych owoców uzyskamy niesamowicie wilgotny i smaczny wypiek. Musicie spróbować.

Nie pierwszej świeżości pierniczki wcale nie muszą wylądować w koszu. Odrobina wysiłku wystarczy, by — korzystając jeszcze ze świeżych owoców i składników typowych dla szybkich ciast ucieranych — przygotować znakomity deser o niezwykłym aromacie. Receptura jest prosta, a efektami z pewnością będziecie zachwyceni.

Przepis na świetne ciasto z pierniczków

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchych pierniczków

  • 3-4 jabłka lub gruszki

  • 3 duże jaja

  • 110 g cukru

  • 125 ml oleju rzepakowego + do posmarowania formy

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 czubate łyżeczki kakao

  • 225 g mąki pszennej

  • 15-20 g kakao

  • szczypta soli

Dodatki opcjonalne:

Jak zrobić pyszne ciasto z pierniczków? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od dokładnego rozdrobnienia pierniczków przy pomocy blendera. Ćwierć porcji ciasteczek odkładamy na bok — posłużą nam do obsypania formy. Jabłka lub gruszki myjemy, obieramy i również blendujemy.

Jaja wbijamy do większej miski i ubijamy je z cukrem. Do uzyskanego kogla-mogla wlewamy olej, po czym łączymy powstałą masę z owocowym purée. Wsypujemy także mąkę oraz 3/4 porcji pokruszonych pierniczków. Na koniec do masy dodajemy wybrane bakalie, uprzednio je rozdrabniając, jeśli tego wymagają.

Masę przenosimy do natłuszczonej i obsypanej odłożonym pyłem z ciasteczek formy. Ciasto z suchych pierniczków pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy po ostudzeniu , polane stopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem odrobiny mleka.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smakowite wypieki korzenne. Sprawdźcie koniecznie, jak przygotować wilgotny piernik . Być może też skusi was znakomita szarlotka z bakaliami .

Ciasto z suchych pierniczków jest pyszne
canva/Mumma Oyens, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy