Zostały Ci jeszcze pierniczki ze Świąt? Cudownie, zrobisz z nich aromatyczne ciasto
Ciasto z pierniczków jest świetną opcją na zagospodarowanie nie do końca już miękkich korzennych ciasteczek. Zrobienie przysmaku nie jest skomplikowane, a dzięki dodatkowi świeżych owoców uzyskamy niesamowicie wilgotny i smaczny wypiek. Musicie spróbować.
Nie pierwszej świeżości pierniczki wcale nie muszą wylądować w koszu. Odrobina wysiłku wystarczy, by — korzystając jeszcze ze świeżych owoców i składników typowych dla szybkich ciast ucieranych — przygotować znakomity deser o niezwykłym aromacie. Receptura jest prosta, a efektami z pewnością będziecie zachwyceni.
Przepis na świetne ciasto z pierniczków
Składniki:
-
1,5 szklanki suchych pierniczków
-
3-4 jabłka lub gruszki
-
3 duże jaja
-
110 g cukru
-
125 ml oleju rzepakowego + do posmarowania formy
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 czubate łyżeczki kakao
-
225 g mąki pszennej
-
15-20 g kakao
-
szczypta soli
Dodatki opcjonalne:
-
rodzynki sułtanki
-
orzechy włoskie lub laskowe
-
gorzka czekolada + mleko
Jak zrobić pyszne ciasto z pierniczków? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od dokładnego rozdrobnienia pierniczków przy pomocy blendera. Ćwierć porcji ciasteczek odkładamy na bok — posłużą nam do obsypania formy. Jabłka lub gruszki myjemy, obieramy i również blendujemy.
Jaja wbijamy do większej miski i ubijamy je z cukrem. Do uzyskanego kogla-mogla wlewamy olej, po czym łączymy powstałą masę z owocowym purée. Wsypujemy także mąkę oraz 3/4 porcji pokruszonych pierniczków. Na koniec do masy dodajemy wybrane bakalie, uprzednio je rozdrabniając, jeśli tego wymagają.
Masę przenosimy do natłuszczonej i obsypanej odłożonym pyłem z ciasteczek formy. Ciasto z suchych pierniczków pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy po ostudzeniu , polane stopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem odrobiny mleka.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smakowite wypieki korzenne. Sprawdźcie koniecznie, jak przygotować wilgotny piernik . Być może też skusi was znakomita szarlotka z bakaliami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz w domu ciasto francuskie? Cudownie, wykorzystasz je do zrobienia pizzy
-
Lepiej jeść jajka z białą czy brązową skorupką? W końcu wszystko jasne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama