Lepiej jeść jajka z białą czy brązową skorupką? W końcu wszystko jasne
Jajka są bardzo popularnym produktem w wielu polskich domach. Z ich udziałem przygotowuje się rozmaite potrawy, od śniadań, przez dania obiadowe, po kolacje. Ważne w związku z tym jest to, aby w sklepie bez problemów wybrać produkt wysokiej jakości. Okazuje się, że zarówno białe jak i brązowe jajka dostarczają nam takich samych wartości odżywczych.
Przez wiele lat krążyła opinia, że jajka o skorupkach w odcieniach brązu są zdrowsze. Białe egzemplarze były przez wiele osób odrzucane, gdyż rzekomo pochodziły z przemysłowych hodowli. Dziś wiemy już, że nie jest to prawda. Kolor skorupki jajka zależy od...koloru piór kury, która je zniosła.
Czy możemy ocenić jakość jajka po jego skorupce?
Skorupka jajka swoją brązową barwę zawdzięcza substancji o nazwie Protoporfiryna IX. Im większa jej zawartość, tym jajko jest ciemniejsze. Okazuje się, że kury o ciemnych piórach mają jej w organizmie bardzo dużo, a te białe- niemal wcale. Po kolorze skorupki możesz więc ocenić barwę nioski, ale nie jakość jajka.
Chociaż odcień skorupki jajka pozostaje bez znaczenia, tak inne jej cechy mogą co nieco powiedzieć nam o produkcie. Po strukturze i właściwościach fizycznych możemy ocenić zdrowie oraz prawidłowość diety danej kury. Jak tego dokonać?
Skorupka jajka składa się przede wszystkim z węglanu wapnia. To właśnie ten związek decyduje o tym, czy skorupka będzie twarda i wytrzymała. Zdrowe kury karmione odpowiednimi paszami składać będą mocne jajka o grubych skorupkach. Łatwo pękające jajko pochodzi od kury słabo karmionej lub nadmiernie wyeksploatowanej.
Po czym jeszcze można poznać jajka wysokiej jakości?
Jajka zawierają w sobie wiele wartości odżywczych. Jest to więc składnik bardzo pożądany w diecie. Aby dostarczać organizmowi maksimum korzyści płynących ze spożywania jajek, należy zadbać o wysoką jakość produktu.
Jajka bogate są w białko oraz witaminy. Dostarczają witaminy z gruby B, a także witaminę A, E, D oraz K. W produkcie tym znajdziemy fosfor, selen i magnez. Ponadto żółtko białka to świetne źródło żelaza, a także wspomagającej wzrok luteiny.
Jak wybrać jajka najwyższej jakości? Zwracajmy uwagę na ich pochodzenie. Idealnie wybierać jajka ekologiczne, ewentualnie z wolnego wybiegu. Jajka z chowu klatkowego są najtańsze, ale też najmniej smaczne i zdrowe. Poznaj sprawdzone metody na weryfikację świeżości jajek. Sadzone jajko z piekarnika to idealna propozycja na śniadanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak dobrze zeszklić cebulę? Z pomocą przychodzi 1 pospolity produkt
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama