Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Domowy dodatek do ciast nie ma sobie równych

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Domowy dodatek do ciast nie ma sobie równych

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową?
canva/VictorH11iS

Kandyzowana skórka pomarańczowa świetnie podkreśli smak niejednego ciasta i deseru. Prosty, słodki dodatek można kupić, ale bez problemu da się też go przygotować samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty, a będziemy mieli pewności, że nie ma w nim żadnych zbędnych składników. Spróbujecie?

Gotowe owoce suszone czy dodatki takie jak kandyzowana skórka pomarańczowa potrafią zawierać polepszacze smaku, czy sztuczne słodziki. Domowa wersja tych rarytasów będzie miała o wiele lepszy skład, a wcale nietrudno je wykonać. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczne, pomarańczowe kosteczki.

Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową

Składniki:

  • 2 pomarańcze, najlepiej ekologiczne

  • 250 ml wody + do gotowania

  • 220 g cukru

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Prosty patent na dodatek do ciast

Na początek dokładnie szorujemy owoce. Sparzamy je wrzątkiem, a następnie każdą sztukę przecinamy na 4 części — w ten sposób łatwiej zdjąć skórkę. Usuwamy trochę białej części i kroimy każdy kawałek na 4 paseczki.

Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy płyn, a skórki zalewamy szklanką świeżej wody i wsypujemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu od 40 do 60 minut, co jakiś czas mieszając.

Gdy znaczna część wody odparuje i utworzy się gęsty, cukrowy syrop, skórki przekładamy na kratkę i pozostawiamy na całą noc, by się osuszyły. Rozdrabniamy wedle uznania. Posiekaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową najlepiej przechowywać w wyparzonym, szczelnie zamykanym słoiczku.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na smakołyki, które warto wzbogacić o kandyzowaną skórkę pomarańczową. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na zawijany makowiec. Być może skusi was też niezawodna receptura na domowy cwibak.

Wiemy, jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową
canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: