Świąteczna szarlotka z dodatkiem bakalii. Korzenny aromat przyprawia o zachwyt
![Świąteczna szarlotka](https://images.iberion.media/images/1920/GX_4_Fy_OG_Gb5_Fvv9d3t_Bi_Je_Swiateczna_szarlotka_56114e6788.jpg)
Szarlotka jest popularnym ciastem goszczącym na świątecznych stołach. Smak jabłek idealnie komponuje się z przyprawami korzennymi i bakaliami. Dodatki te sprawią, że ciasto nabierze niezwykłego aromatu, który zachwyci domowników i stworzy wigilijną atmosferę.
Przepisy na szarlotkę są różne. Niektórzy do jabłek dodają inne owoce np. śliwki, podczas gdy inni potrafią przyrządzić to ciasto nawet bez pieczenia. W świątecznej wersji szarlotki skorzystamy z charakterystycznych dla świątecznego piernika przypraw korzennych, rodzynek i orzechów. Jeśli więc chcecie upiec jedno ciasto, a wybieracie między tą dwójką, nie musicie dłużej się zastanawiać — ten przepis jest właśnie dla was.
Przepis na korzenną szarlotkę z bakaliami
Składniki na ciasto:
200 g masła
2 jaja
2 szklanki mąki tortowej + do podsypywania
1/2 szklanki cukru pudru + do posypania
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na masę jabłkową:
1 kg kwaskowych jabłek
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Nadmiar soku odciskamy i usuwamy z masy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Placek przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 21 cm x 25 cm. Nakłuwamy go widelcem.
Na cieście układamy starte jabłka, oprószamy je cukrem wanilinowym, cynamonem i przyprawą do piernika. Na wierzch wysypujemy rodzynki i orzechy. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy.
Wykrawamy z niej ciasteczka w kształcie gwiazdek i układamy je na obsypanych bakaliami jabłkach. Szarlotkę pieczemy przez 45 minut, aż się zarumieni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli nasz jabłka mają dużo płynu możemy do nich dodać trochę mąki ziemniaczanej albo posypać spód ciasta bułką tartą — wchłoną one niedający się odcisnąć owocowy sok.
![Świąteczna szarlotka z przyprawami](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/4ChjOEFvUL2h46Nrj9T1nL/8a6f3ab4b76fb1cfd4bedbeb35dce90b/_wi_teczna_szarlotka_z_przyprawami.jpg)
Źródło: canva/badmanproduction
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![sklep dino](https://images.iberion.media/images/origin/dino_36c73e9217.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Donald Tusk, Kristina Voronovska,](https://images.iberion.media/images/origin/Donald_Tusk_Kristina_Voronovska_fot_KA_Pi_F_Instagram_9271223027.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/wakacje_1cd9c4b622.jpg)
![Danuta Holecka, grób syna](https://images.iberion.media/images/origin/Danuta_Holecka_grob_syna_d3b70b3992.jpg)
![Lekarz radzi, jak uniknąć anginy latem.](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Kopia_Projekt_bez_nazwy_6a7b6f1554.png)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![emeryci](https://images.iberion.media/images/origin/21_05deb7d598.jpg)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)