Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczna szarlotka z dodatkiem bakalii. Korzenny aromat przyprawia o zachwyt

Świąteczna szarlotka z dodatkiem bakalii. Korzenny aromat przyprawia o zachwyt

Świąteczna szarlotka
canva/AlinLyre

Szarlotka jest popularnym ciastem goszczącym na świątecznych stołach. Smak jabłek idealnie komponuje się z przyprawami korzennymi i bakaliami. Dodatki te sprawią, że ciasto nabierze niezwykłego aromatu, który zachwyci domowników i stworzy wigilijną atmosferę.

Przepisy na szarlotkę są różne. Niektórzy do jabłek dodają inne owoce np. śliwki, podczas gdy inni potrafią przyrządzić to ciasto nawet bez pieczenia. W świątecznej wersji szarlotki skorzystamy z charakterystycznych dla świątecznego piernika przypraw korzennych, rodzynek i orzechów. Jeśli więc chcecie upiec jedno ciasto, a wybieracie między tą dwójką, nie musicie dłużej się zastanawiać — ten przepis jest właśnie dla was.

Przepis na korzenną szarlotkę z bakaliami

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła

  • 2 jaja

  • 2 szklanki mąki tortowej + do podsypywania

  • 1/2 szklanki cukru pudru + do posypania

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg kwaskowych jabłek

  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

  • 1/2 szklanki rodzynek

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Nadmiar soku odciskamy i usuwamy z masy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Placek przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 21 cm x 25 cm. Nakłuwamy go widelcem.

Na cieście układamy starte jabłka, oprószamy je cukrem wanilinowym, cynamonem i przyprawą do piernika. Na wierzch wysypujemy rodzynki i orzechy. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy.

Wykrawamy z niej ciasteczka w kształcie gwiazdek i układamy je na obsypanych bakaliami jabłkach. Szarlotkę pieczemy przez 45 minut, aż się zarumieni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli nasz jabłka mają dużo płynu możemy do nich dodać trochę mąki ziemniaczanej albo posypać spód ciasta bułką tartą — wchłoną one niedający się odcisnąć owocowy sok.

Świąteczna szarlotka z przyprawami
Świąteczna szarlotka z przyprawami korzennymi i bakaliami zachwyci fanów piernika

Źródło: canva/badmanproduction

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram