Smakosze.pl Przepisy Smak dzieciństwa: ciepłe lody
wikimedia/ licencja CC 3.0 / SpiderMum

Smak dzieciństwa: ciepłe lody

13 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Ciepłe lody kojarzą się z błogimi czasami dzieciństwa. Były dostępne w szkolnych sklepikach i umilały nam nie jedną przerwę. Słodkie, tanie i nieskomplikowane danie od razu podbiło wiele dziecięcych serc!

Czy wiesz, że z łatwością przygotujesz je w domu? Podajemy przepis!

Ciepłe lody - przepis

Składniki:

  • 3 duże białka

  • 1 i 3/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć

  • 1/4 szklanki wody

  • 12 wafelków do lodów

Sposób wykonania:

Białka, cukier, wodę należy umieścić w misce, a następnie ubić mikserem.

W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody;  umieść nad nim miskę z białkami. Nad parującą wodą umieszczamy miskę i ubijamy białka przez 10-12 minut, aż uzyskamy konsystencję białej chmurki.

Teraz czas na rękaw cukierniczy - może być własnoręcznie przygotowany. Wkładamy do niego masę, a następnie wyciskamy do wafelka. Włóż je do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej .

Masa czekoladowa - jak ją zrobić

Składniki:

  • 240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Czekoladę oraz olej umieść nad parującą miską, podobnie jak było w przypadku ubijania masy i rozpuść. Następnie przelej ją do wysokiego kubka i pozostaw na 15 minut, aby przestygła.

Po tym czasie wyjmij ciepłe lody z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odsącz nadmiar czekolady.

Pamiętaj, że ciepłe lody możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni .

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najprostszy kremowy sernik. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Moje Wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy