Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieni
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.10.2022 16:17

Szybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieni

szaszłyki z kurczaka
Canva / mikafotostok

Soczyste szaszłyki z grilla nierozerwalnie kojarzą się nam z miesiącami letnimi. Przysmak ten przygotować jednak możesz także jesienią czy zimą. Ulubione składniki po prostu usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. Kolorowe i smaczne danie wprowadzi powiew lata do Twojej jadalni.

Podany przez nas przepis na szaszłyki możesz dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o składniki. Danie z łatwością przygotujesz w wersji wegetariańskiej lub przeciwnie, bardziej mięsnej. W kwestii szaszłyków nie ma złych wyborów.

Przepis na kolorowe szaszłyki z kurczakiem

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka

  • 1 niewielka cukinia

  • 2 czerwone cebule

  • 1 żółta papryka

  • cienko krojony wędzony boczek

  • 6-18 pieczarek

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka musztardy

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie odrobina ostrej papryki

Pyszne szaszłyki z kurczakiem krok po kroku

Mięso na szaszłyki opłucz, oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Postaraj się, aby kawałki kurczaka były porównywalnej wielkości. Dzięki temu równomiernie się upieką.

W osobne misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty i dołóż do niej pokrojonego kurczaka. Wymieszaj całość tak, aby marynata dokładnie oblepiała mięso. Mięso wstaw pod przykryciem do lodówki na 1-1,5 godziny.

W międzyczasie przygotuj warzywa do szaszłyków. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze części. Paprykę, cebule oraz cukinie umyj i pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby grzybów i warzyw nie kroić zbyt cienko. Delikatne składniki mogą bowiem rozpaść się podczas grillowania.

Po wymaganym czasie marynowania zacznij nadziewać szaszłyki na patyczki. Składniki nabijaj na zmianę, pojedyncze kostki mięsa zawijaj dodatkowo w paski boczku.

Gotowe szaszłyki smaż na patelni grillowej lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, ułożone na tacce do grillowania lub na kratce z papierem do pieczenia. Podczas obróbki, niezależnie od metody, obracaj co jakiś czas patyczki tak, aby składniki przypiekały się równomiernie ze wszystkich stron.

Danie gotowe jest do podania, kiedy mięso będzie w środku upieczone, a warzywa ładnie się zrumienią. Powinno to zająć ok. 20-30 minut.

Mięso ma w szaszłykach jeden prosty zamiennik. Na mięsną ucztę polecamy również te szaszłyki z wieprzowiną.

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: