Co można zrobić z owocami po kompocie? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, są niezwykle cenne
Ugotowałeś domowy kompot i nie wiesz, co zrobić z owocami? Owoce z kompotu wykorzystasz do wielu świetnych deserów, przekąsek i dań obiadowych na drugi dzień. Owoce możesz również zapiec pod słodką kruszonką, będą idealne do kawy.
Wielu z nas nie wyobraża sobie drugiego dania w weekend bez domowego kompotu przygotowanego z owoców sezonowych lub w syropie. Nie każdy jednak wie, że truskawki, maliny, jabłka i inne owoce możemy ponownie wykorzystać do przygotowania deserów i pysznych dań.
Owoce z kompotu wykorzystamy w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Naleśniki z musem, kisiel, owoce zapieczone pod kruszonką, pierogi to tylko niektóre propozycje, których warto spróbować. Owoce będą smakować wyśmienicie w każdej wersji i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Kompot ugotujemy z jabłek, truskawek, gruszek, śliwek, malin. Możemy dodać również rabarbar, śliwki. Im więcej świeżych owoców, tym kompot będzie smaczniejszy. Owoce z kompotu warto odrobinę dosłodzić cukrem lub naturalnym słodzikiem, np. ksylitolem lub stewią.
Co można zrobić z owocami z kompotu? Mamy najlepsze propozycje, każdy znajdzie coś dla siebie
-
Koktajl owocowy. Owoce z kompotu zblenduj z kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym. W ten sposób otrzymasz świetną i zdrową przekąskę.
-
Mus do lodów i naleśników. Owoce z kompotu zblenduj i dodaj odrobinę cukru lub miodu. Mus będzie świetnym dodatkiem do deserów i naleśników budyniowych z twarogiem .
-
Pierogi na słodko. Odsączone owoce doskonale sprawdzą się jako farsz do pierogów. Podaj je z kwaśną śmietaną i oprósz cukrem wanilinowym, wszyscy będą zachwyceni.
-
Z owoców i resztki kompotu przygotujesz wyśmienity kisiel i galaretkę. Deserki są proste w przygotowaniu i o wiele smaczniejsze od gotowych produktów.
-
Owoce pod kruszonką. Odsączone owoce zapiecz oprószone słodką kruszonką. To pomysł na błyskawiczne i pyszne ciasto do kawy.
Owoce pod kruszonką, czyli błyskawiczny deser do kawy z owoców z kompotu
Do przygotowania owoców pod kruszonką potrzebujesz odsączonych jabłek, gruszek, wiśni, truskawek lub innych ulubionych owoców, łącznie około 800 g. Kruszonkę przygotujesz natomiast z masła, mąki i cukru.
Dwie niepełne szklanki mąki wsyp do miski, dodaj szklankę drobnego cukru, kostkę masła i całość wyrabiaj do powstania gładkiego, jednolitego ciasta, następnie wyrób z niego kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 20 minut.
Naczynie do tart wysmaruj masłem, poukładaj owoce, pokrusz ciasto na kruszonkę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 40 minut, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów
-
Sałatka makaronowa zamiast obiadu. Doskonale syci, a zrobisz ją w 10 minut
-
Pierogi z niezwykłym farszem z pstrąga i koperkiem. Innowacyjna receptura zachwyca
Źródło: haps, aniagotuje