Smakosze.pl
Jak zrobić domowy kisiel? Nie ma nic prostszego

canva/Iulia Cozlenco

Jak zrobić domowy kisiel? Nie ma nic prostszego

16 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak zrobić domowy kisiel? Wystarczą ulubione owoce, cukier i mąka ziemniaczana. Poznaj przepis na kisiel z wiśni i jagód z dodatkiem mielonego cynamonu. Przyprawa wzmacnia smak owoców i sprawia, że smakuje najlepiej. Poznaj prosty przepis na domowy kisiel.

Kisiel to świetna przekąska i deser dla całej rodziny. Zwykle kupujemy gotowy produkt, jednak w nim nie mamy owoców. Jeśli chcesz przygotować deser, w którym są całe kawałki wyśmienitych wiśni i jagód, to ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie.

gęsty sos

Jak zagęścić sos bez mąki? Najłatwiejsza metoda

CZYTAJ DALEJ

Deser możesz posłodzić cukrem, możesz również zamienić go na ksylitol, co znacznie obniża kaloryczność kisielu, przy czym nie wpływa na jego smak. Do deseru koniecznie dodaj również szczyptę mielonego cynamonu, ponieważ rewelacyjnie podkreśla aromat owoców

Do przygotowania deseru wykorzystaj owoce świeże lub mrożone. Mrożonki wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej, aby rozmroziły się w temperaturze pokojowej. Kisiel zrobisz również ze świeżych truskawek, malin, borówek, śliwek, a także z soku zagęszczonego- tu poznasz przepis na szybki kisiel z soku, jest pyszny.

Domowy kisiel z wiśni i jagód

Składniki:

  • 1,5 szklanki wiśni

  • 0,5 szklanki jagód

  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu

  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • szczypta cynamonu

Jak zrobić domowy kisiel?

Wydryluj wiśnie, następnie przełóż je do garnka. Dodaj jagody, wlej 2,5 szklanki wody, dodaj cukier i szczyptę cynamonu, następnie gotuj przez około 2-3 minuty.

Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj w 100 ml wody, następnie dodaj do gotujących się owoców, zmniejsz ogień i gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty kisiel. Dopraw go do smaku cukrem i cynamonem, smacznego.

Wiśnie i jagody

Źródło zdjęcia: canva/ NelliSyr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >