Smakosze.pl
sałatka makaronowa

canva/fotogal

Sałatka makaronowa zamiast obiadu. Doskonale syci, a zrobisz ją w 10 minut

30 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Co powiesz na sałatkę makaronową zamiast obiadu? Doskonale syci, a zrobisz ją zaledwie w 10 minut. Świetnie więc spisze się w ciepłe dni, kiedy apetyt nie jest zbyt duży. Jak ją zrobić? Wystarczy, że do ugotowanego makaronu dodasz kilka ulubionych warzyw i jeden pożywny składnik. Może nim być filet z piersi kurczaka — gotowany, pieczony albo wędzony.

Latem szczególnie w ciepłe dni apetyty nam nie dopisują. Bardziej mamy ochotę na orzeźwiające napoje niż na sycące potrawy. Jednak wiadomo — jeść trzeba, by mieć siłę do pracy i by organizm dostał wszystkie składniki, których potrzebuje.

Pierogi z niezwykłym farszem z pstrąga i koperkiem. Innowacyjna receptura zachwyca

Pierogi z niezwykłym farszem z pstrąga i koperkiem. Innowacyjna receptura zachwyca

CZYTAJ DALEJ

Jakie potrawy najlepiej sprawdzają się w ciepłe dni? Z pewnością lekkie, niezbyt tłuste i szybkie do przygotowania. Nikt bowiem nie chce gotować się w kuchni ani tracić w niej zbyt dużo czasu. Dlatego doskonałym rozwiązaniem obiadowym będzie sałatka makaronowa. Makaron sam w sobie jest pożywny, a gdy jeszcze zestawicie go z kawałkami mięsa i warzyw zamieni się w pełnowartościowy posiłek.

Przepis na pożywną sałatkę makaronową

Składniki na 2-3 porcje:

  • 20 dag grubszego makaronu, np. świderki, rurki

  • 30 dag fileta z piersi kurczaka, np. pieczonego, wędzonego

  • 1 mała cukinia

  • 2 pomidory

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1/2 niedużej cebuli

  • 2 łyżki czarnych oliwek

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Przygotowanie pożywnej sałatki makaronowej

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, przelej go zimną wodą, dokładnie odsącz.

Filet z piersi kurczaka pokrój w kostkę. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół, pokrój w plastry, podsmaż ją na patelni grillowej lub w opiekaczu. Kurczaka i cukinię dodaj do makaronu.

Pomidory umyj, pokrój w sporą kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Oliwki odsącz. Przygotowane składniki dodaj do makaronu.

Sałatkę polej oliwą z oliwek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.

Wskazówka:

Do sałatki możesz też dodać przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku. Doskonale podkreśli jej smak.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sałatkę z ryżem i tuńczykiem oraz na sałatkę gyros.

makaron

canva/arfo


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >