Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego

Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego

Budyniowe naleśniki z serem
canva/Qwart

Próbowaliście może budyniowych naleśników z serem? Lekki i aromatyczne ciasto zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sekretem jest dodanie proszku budyniowego. Sprawia on, że masa pięknie pachnie, a po usmażeniu jest delikatna i nie rwie się. Z łatwością więc wypełnimy ją słodkim nadzieniem. Spróbujecie?

Budyniowe naleśniki z serem można podać zarówno na śniadanie, jak i na deser. Delikatne ciasto o cudownym zapachu doskonale łączy się ze słodkim serowym farszem. Całość jest lekka i obłędnie pyszna. Jednocześnie syci na bardzo długo i jest prosta w przygotowaniu.

Przepis na budyniowe naleśniki z serem

Składniki na ciasto:

  • 2 jaja

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 350 ml mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

  • jagody lub borówki do podania

Składniki na nadzienie:

  • 400 g chudego twarogu

  • 1-2 łyżki cukru waniliowego

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • rodzynki (opcjonalnie)

Jak przygotować budyniowe naleśniki z serem? Przepis jest bardzo prosty

Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca. Łączymy go z jogurtem naturalnym, a następnie słodzimy. Wsypujemy rodzynki, jeśli ich używamy. Odstawiamy na czas smażenia naleśników. Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Dodajemy budyń i cukier, jeśli budyń nie był słodzony. Mieszamy.

Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy je do miski z sypkimi produktami, a następnie stopniowo wlewamy mleko. Całość dokładnie rozprowadzamy, najlepiej przy pomocy miksera.

Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie dodając szczyptę soli. Przenosimy ją do miski i łączymy z zawartością przy pomocy szpatuły. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej naleśniki, rozprowadzając masę przy pomocy chochli.

Gdy z obu stron się delikatnie zrumienią, będą gotowe do nadziewania. Każdy wysmażony rarytas smarujemy przygotowanym wcześniej masą serową i zawijamy. Budyniowe naleśniki z serem świetnie smakują z owocami sezonowymi np. jagodami czy borówkami.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na naleśniki. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować je z wytrawnym farszem podobnym do nadzienia na pierogi ruskie. Ten z kolei zawiera prosty sposób na smakołyk z serem i pieczarkami.

Budyniowe naleśniki z serem smakują wyśmienicie z owocami
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Danie Ser Nabiał