Smakosze.pl
Budyniowe naleśniki z serem

canva/Qwart

Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Próbowaliście może budyniowych naleśników z serem? Lekki i aromatyczne ciasto zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sekretem jest dodanie proszku budyniowego. Sprawia on, że masa pięknie pachnie, a po usmażeniu jest delikatna i nie rwie się. Z łatwością więc wypełnimy ją słodkim nadzieniem. Spróbujecie?

Budyniowe naleśniki z serem można podać zarówno na śniadanie, jak i na deser. Delikatne ciasto o cudownym zapachu doskonale łączy się ze słodkim serowym farszem. Całość jest lekka i obłędnie pyszna. Jednocześnie syci na bardzo długo i jest prosta w przygotowaniu.

angielskie śniadanie

Wspaniale sycąca jajecznica po angielsku. Podstawą są pyszne dodatki, które zdobią talerz

CZYTAJ DALEJ

Przepis na budyniowe naleśniki z serem

Składniki na ciasto:

  • 2 jaja

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 350 ml mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

  • jagody lub borówki do podania

Składniki na nadzienie:

  • 400 g chudego twarogu

  • 1-2 łyżki cukru waniliowego

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • rodzynki (opcjonalnie)

Jak przygotować budyniowe naleśniki z serem? Przepis jest bardzo prosty

Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca. Łączymy go z jogurtem naturalnym, a następnie słodzimy. Wsypujemy rodzynki, jeśli ich używamy. Odstawiamy na czas smażenia naleśników. Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Dodajemy budyń i cukier, jeśli budyń nie był słodzony. Mieszamy.

Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy je do miski z sypkimi produktami, a następnie stopniowo wlewamy mleko. Całość dokładnie rozprowadzamy, najlepiej przy pomocy miksera.

Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie dodając szczyptę soli. Przenosimy ją do miski i łączymy z zawartością przy pomocy szpatuły. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej naleśniki, rozprowadzając masę przy pomocy chochli.

Gdy z obu stron się delikatnie zrumienią, będą gotowe do nadziewania. Każdy wysmażony rarytas smarujemy przygotowanym wcześniej masą serową i zawijamy. Budyniowe naleśniki z serem świetnie smakują z owocami sezonowymi np. jagodami czy borówkami.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na naleśniki. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować je z wytrawnym farszem podobnym do nadzienia na pierogi ruskie. Ten z kolei zawiera prosty sposób na smakołyk z serem i pieczarkami.

Budyniowe naleśniki z serem smakują wyśmienicie z owocami

canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >