Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.08.2022 17:58

Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów

dżem jeżynowy
canva/Olena Rudo

Poznajcie przepis na pyszny, domowy dżem jeżynowy. Będzie idealny do pieczywa i deserów, a także do ciast. Owoców nie musicie kupować, bo możecie je zebrać na spacerze. Wypatrujcie ich na przydrożach i leśnych polanach. Gdy podgotujecie je z dodatkiem dwóch składników powstanie wyśmienity specjał.

Wiele osób rezygnuje z robienia przetworów, bo bez problemu można kupić różne specjały. Jednak przyznacie sami, że te domowe biją na głowę wszelkie kupne. Dlatego chyba jednak nadal warto przygotować z myślą o zimie kilka słoiczków ulubionych konfitur czy dżemów.

W tym roku drogie są nie tylko owoce, ale też cukier. Nie będą to więc tanie produkty. Chyba że sięgniecie po dary własnego ogrodu lub lasu. Jeszcze teraz w wielu miejscach możecie zebrać jeżyny, które zachwycają swym aromatem i pełnym smakiem. Zrobicie z nich na przykład pyszny dżem jeżynowy. Spójrzcie, jakie to proste.

Domowy dżem jeżynowy

Składniki:

  • 1 kg jeżyny

  • 40-50 dag cukru

  • 1/2 cytryny

Przygotowanie dżemu z jeżyn

Owoce przebierz, zdrowe delikatnie opłucz, osącz na sicie. Wsyp je do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, do zagotowania.

Do jeżyn dodaj cukier i gotuj je na niedużym ogniu, aż owoce rozpadną się, a sok zgęstnieje. Dżem wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, gotuj jeszcze 1-2 minuty.

Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiczki. Dokładnie wytrzyj ich krawędzie, nałóż pokrywki, zamknij.

Słoiki z dżemem jeżynowym ustaw na pokrywkach np. na desce kuchennej lub gazecie. Przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na owocowe przetwory. Sprawdź, jak zrobić syrop malinowy, a także poznaj przepis na powidło śliwkowe.

jeżyny
canva/igorr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se