Co najlepiej jeść na kaca?
Po zabawowej nocy na drugi dzień mogą być odczuwane objawy kaca - ból głowy, nudności czy suchość w ustach nie są niczym niecodziennym. Aby temu zaradzić, należy jeść odpowiednie produkty. Podstawą jest pełnoprawne pożywne śniadanie. Pomocnie działają także tłuste dania, które pozytywnie w tym przypadku wpływają na działanie układu pokarmowego.
Kac po sylwestrowej nocy dotyka wielu imprezowiczów i każdy z nich chce znać sposób na szybką ulgę. Dojmujący ból głowy, wrażliwość na głośne dźwięki i światło, a także nudności skutecznie zabierają radość z dobrze spędzonego wieczoru.
Na całym świecie ludzie radzą sobie z tymi objawami na różne sposoby. Niektórzy zalecają wysiłek fizyczny, inni saunę, a kolejni proponują pożywny posiłek - ze wszystkich opcji trzecia ma zdecydowanie najlepszy efekt.
Co jeść na kaca?
W Polsce najczęściej przygotowuje się na kaca tłustą jajecznicę na maślę. Jeśli ktoś nie jest w stanie nic przełknąć, można zaproponować mu rosół. Polacy uważają bowiem, że tłuste jedzenie przyspiesza metabolizowanie toksyn.
Specjaliści na portalu medme.pl twierdzą, że idealnym rozwiązaniem jest sporządzenie słodkiego śniadania na bazie muesli, bakalii, jogurtu oraz owoców. Cukry w połączeniu z białkiem i tłuszczem pozytywnie wpływają na samopoczucie i przyspieszają regenerację.
Dobrym pomysłem jest również przegryzienie kilku kiszonek jak parę widelców kiszonej kapusty czy dwa kiszone ogórki. Kiszonki zawierają przeciwutleniacze, które pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki - substancje powstające między innymi podczas metabolizowania alkoholu, które niekorzystnie oddziałują na zdrowie.
Przepis na szybką jajecznicę po Sylwestrze
Składniki:
-
4 jajka
-
1 łyżka masła
-
sól
-
pieprz
-
1 pomidor
-
szczypta oregano
Zacznij od sprawdzenia, czy jajka są świeże. Jeśli po włożeniu ich do naczynia z wodą jajka zostają na dnie, to znak, że można je bezpiecznie zjeść. Wbij je do niewielkiej miseczki, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i oregano, a następnie rozbełtaj.
Pomidora sparz i obierz ze skórki. Posiekaj go w drobną kostkę. Na patelni roztop masło i wrzuć na nie pomidory. Podsmażaj przez 5 minut i wlej jajka. Cały czas mieszaj jajka, aż uzyskają gładką konsystencję. Pod koniec dopraw całość solą. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/mammela, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: medme