Smakosze.pl
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

canva/PeteerS

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

8 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zazwyczaj do obiadu podajemy buraczki, marchewkę czy białą kapustę. O istnieniu czerwonej odmiany tego ostatniego warzywa często zapominamy. Warto włączyć je do swojego jadłospisu w postaci pysznej surówki z dodatkiem czosnku. Zimowy przysmak obiadowy zachwyci każdego smakosza.

Kapusta czerwona zawiera znaczne ilości witaminy A i C, a przy tym obfituje w żelazo i potas. Z tego warzywa przygotujemy znacznie więcej potraw niż tylko tradycyjny dodatek śląski — kapustę modrą. Najłatwiej będzie wykorzystać ją w surówce. Dodajcie czosnek ocet oraz olej i doprawcie. Ten przyjemny smak i chrupkość spodobają się każdemu.

Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Bez jajek i mąki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chrupiącą surówkę teściowej

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty

  • 6 ząbków czosnku

  • po 5 łyżek octu i oleju

  • 3 łyżki cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i przenosimy do miski. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, ocet i olej. Całość dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 2 godziny, by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Najlepiej smakuje z kotletami schabowymi lub z warzywnymi mielonymi np. marchewkowymi.

Wskazówki:

  • Aby urozmaicić surówkę, możecie dodać startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę. Kompozycja nabierze kolorów i zyska dodatkowe wartości odżywcze.

  • Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny. Dobierzcie tylko odpowiednio jego ilość, by surówka nie wyszła zbyt kwaśne.

  • Alternatywą dla cukru mogą być dowolne słodziki. Pamiętajcie, że jeśli dodacie miód, surówka nie będzie odpowiednia dla wegan.

  • Surówkę możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Dlatego też warto zaplanować kilka różnych obiadów z jej udziałem i od razu zrobić większą porcję.

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta będzie równie smaczna przyrządzona na słodko

Źródło: canva/Taiftin

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >