Smakosze.pl
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

canva/PeteerS

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

22 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zazwyczaj do obiadu podajemy buraczki, marchewkę czy białą kapustę. O istnieniu czerwonej odmiany tego ostatniego warzywa często zapominamy. Warto włączyć je do swojego jadłospisu w postaci pysznej surówki z dodatkiem czosnku. Zimowy przysmak obiadowy zachwyci każdego smakosza.

Kapusta czerwona zawiera znaczne ilości witaminy A i C, a przy tym obfituje w żelazo i potas. Z tego warzywa przygotujemy znacznie więcej potraw niż tylko tradycyjny dodatek śląski — kapustę modrą. Najłatwiej będzie wykorzystać ją w surówce. Dodajcie czosnek ocet oraz olej i doprawcie. Ten przyjemny smak i chrupkość spodobają się każdemu.

Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Bez jajek i mąki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chrupiącą surówkę teściowej

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty

  • 6 ząbków czosnku

  • po 5 łyżek octu i oleju

  • 3 łyżki cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i przenosimy do miski. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, ocet i olej. Całość dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 2 godziny, by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Najlepiej smakuje z kotletami schabowymi lub z warzywnymi mielonymi np. marchewkowymi.

Wskazówki:

  • Aby urozmaicić surówkę, możecie dodać startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę. Kompozycja nabierze kolorów i zyska dodatkowe wartości odżywcze.

  • Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny. Dobierzcie tylko odpowiednio jego ilość, by surówka nie wyszła zbyt kwaśne.

  • Alternatywą dla cukru mogą być dowolne słodziki. Pamiętajcie, że jeśli dodacie miód, surówka nie będzie odpowiednia dla wegan.

  • Surówkę możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Dlatego też warto zaplanować kilka różnych obiadów z jej udziałem i od razu zrobić większą porcję.

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta będzie równie smaczna przyrządzona na słodko

Źródło: canva/Taiftin

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >
ciasto na pierogi

Przepisy

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Czytaj więcej >
surówka z buraka

Przepisy

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

Czytaj więcej >
Tomasz Strzelczyk, rosół

Przepisy

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Czytaj więcej >