Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej
Zazwyczaj do obiadu podajemy buraczki, marchewkę czy białą kapustę. O istnieniu czerwonej odmiany tego ostatniego warzywa często zapominamy. Warto włączyć je do swojego jadłospisu w postaci pysznej surówki z dodatkiem czosnku. Zimowy przysmak obiadowy zachwyci każdego smakosza.
Kapusta czerwona zawiera znaczne ilości witaminy A i C, a przy tym obfituje w żelazo i potas. Z tego warzywa przygotujemy znacznie więcej potraw niż tylko tradycyjny dodatek śląski — kapustę modrą. Najłatwiej będzie wykorzystać ją w surówce. Dodajcie czosnek ocet oraz olej i doprawcie. Ten przyjemny smak i chrupkość spodobają się każdemu.
Przepis na chrupiącą surówkę teściowej
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
6 ząbków czosnku
po 5 łyżek octu i oleju
3 łyżki cukru
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i przenosimy do miski. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, ocet i olej. Całość dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 2 godziny, by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Najlepiej smakuje z kotletami schabowymi lub z warzywnymi mielonymi np. marchewkowymi.
Wskazówki:
Aby urozmaicić surówkę, możecie dodać startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę. Kompozycja nabierze kolorów i zyska dodatkowe wartości odżywcze.
Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny. Dobierzcie tylko odpowiednio jego ilość, by surówka nie wyszła zbyt kwaśne.
Alternatywą dla cukru mogą być dowolne słodziki. Pamiętajcie, że jeśli dodacie miód, surówka nie będzie odpowiednia dla wegan.
Surówkę możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Dlatego też warto zaplanować kilka różnych obiadów z jej udziałem i od razu zrobić większą porcję.
Źródło: canva/Taiftin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: obzarciuch Zapraszamy na nasz Instagram