Puszyste naleśniki na śmietanie
Zabrakło wam mleka, a macie ochotę na naleśniki? Wykorzystajcie śmietanę. Dodając pół szklanki, uzyskacie masę tak delikatną, jak nigdy wcześniej. Naleśniki będą niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Skorzystajcie z tego patentu, a nie wrócicie do wcześniejszych receptur.
Proponowaliśmy wam już naleśniki z dodatkiem mąki kasztanowej. Zdradzaliśmy też sposób na ten rarytas z wykorzystaniem maślanki. Tym razem podpowiadamy jak przyrządzić pyszną masę z dodatkiem śmietany. Smażone w ten sposób naleśniki będą delikatne i puszyste niczym chmurka.
Przepis na puszyste naleśniki ze śmietaną
Składniki:
3 średnie jaja
150 g mąki pszennej
pół szklanki śmietany 12%
2 łyżki cukru
1 szklanka wody
3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
W misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie je łączymy. Można to zrobić przy pomocy miksera. Chcemy uzyskać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Masę odstawiamy na kilka minut.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ciasto delikatnie mieszamy, a następnie chochlą wlewamy pierwszą porcję i rozprowadzamy, tak aby uzyskać jak najcieńszego naleśnika.
Smażymy przez chwilę i obracamy go na druga stronę. Podgrzewamy jeszcze przez około pół minuty i zdejmujemy z patelni. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.
Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. Będę smakowały doskonale z białym serem lub konfiturą. Możecie je również posmarować musem dyniowym z dodatkiem przypraw korzennych.
Źródło zdjęcia: canva/MarynaVoronova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje