Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste naleśniki na śmietanie

Puszyste naleśniki na śmietanie

Puszyste naleśniki ze śmietaną
canva/Woldee

Zabrakło wam mleka, a macie ochotę na naleśniki? Wykorzystajcie śmietanę. Dodając pół szklanki, uzyskacie masę tak delikatną, jak nigdy wcześniej. Naleśniki będą niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Skorzystajcie z tego patentu, a nie wrócicie do wcześniejszych receptur.

Proponowaliśmy wam już naleśniki z dodatkiem mąki kasztanowej. Zdradzaliśmy też sposób na ten rarytas z wykorzystaniem maślanki. Tym razem podpowiadamy jak przyrządzić pyszną masę z dodatkiem śmietany. Smażone w ten sposób naleśniki będą delikatne i puszyste niczym chmurka.

Przepis na puszyste naleśniki ze śmietaną

Składniki:

  • 3 średnie jaja

  • 150 g mąki pszennej

  • pół szklanki śmietany 12%

  • 2 łyżki cukru

  • 1 szklanka wody

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

W misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie je łączymy. Można to zrobić przy pomocy miksera. Chcemy uzyskać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Masę odstawiamy na kilka minut.

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ciasto delikatnie mieszamy, a następnie chochlą wlewamy pierwszą porcję i rozprowadzamy, tak aby uzyskać jak najcieńszego naleśnika.

Smażymy przez chwilę i obracamy go na druga stronę. Podgrzewamy jeszcze przez około pół minuty i zdejmujemy z patelni. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.

Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. Będę smakowały doskonale z białym serem lub konfiturą. Możecie je również posmarować musem dyniowym z dodatkiem przypraw korzennych.

Naleśniki z serkiem
Naleśniki smakują wyśmienicie z serkiem i owocami

Źródło zdjęcia: canva/MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram