Prosty przepis na rozgrzewającą kawę korzenną
W chłodne dni nic przyjemniej nie rozgrzeje i nie pobudzi niż kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wsypcie do naparu odrobinę mieszanki piernikowej lub skomponujcie własną z pomocą naszej receptury. W obu przypadkach będzie pysznie.
Dodanie do kawy przypraw zwiększa korzyści z wypicia naparu. Pisaliśmy już jaki wpływ na nasz organizm ma dodanie cynamonu i dlaczego do porannej filiżanki kawy warto wsypać odrobinę kardamonu. Tym razem zdradzamy jak przygotować smaczny napój z dodatkiem większej ilości korzennych przypraw. Skusicie się?
Przepis na rozgrzewającą kawę z przyprawami
Z podanych proporcji zrobicie dwie porcje naparu.
Składniki:
pół litra wody
3 łyżki kawy mielonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
gwiazdka anyżu lub 3 goździki
pół łyżki miodu
plaster imbiru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do małego garnka z chłodną wodą wsypujemy zmieloną kawę. Podgrzewamy ją na małym ogniu bez mieszania. Gdy powstanie piana, która zacznie się podnosić, zdejmujemy naczynie z ognia i mieszamy.
Ponownie podgrzewamy, stopniowo dodając przyprawy. Jeśli dodajemy świeży imbir, nie zapomnijmy obrać go ze skórki. Napar trzymamy na ogniu przez 5 minut.
Kawę odcedzamy przez sitko. Wlewamy do kubków i podajemy. Możemy ją wcześniej udekorować bitą śmietaną, drobnymi orzeszkami, owocami lub wiórkami czekolady. Smacznego.
Wskazówka: pamiętajcie, że każdy inny dodatek niż przyprawy zwiększy kaloryczność napoju i może sprawić, że zamiast napoju sięgniemy po naprawdę sycący deser.
Źródło zdjęcia: canva/olvas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kawazmleczkiem