Smakosze.pl Porady Co oznacza biała piana na miodzie? Wiemy czy jest się czego obawiać
canva/Papaika10, Getty Images

Co oznacza biała piana na miodzie? Wiemy czy jest się czego obawiać

8 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów miodu: od jasnych, po ciemne, gryczane, płynne, stałe. Miód możemy przechowywać przez wiele miesięcy w spiżarni lub szafce kuchennej. Czasem na miodzie pojawia się biała piana. Nie mamy się jednak czego obawiać- oznacza miód najwyższej jakości.

Miód to doskonały dodatek do wielu dań, deserów i herbat zimowych. Przygotujemy z niego pyszne marynaty i glazurę do mięsa, sosy sałatkowe, posłodzimy herbatę, kawę, a także upieczemy pyszne ciasta- tu poznasz przepis na miodownik kajmakowo- orzechowy , rozpływa się w ustach.

Miód to nie tylko pyszny i słodki dodatek do dań i napojów- to również prawdziwa bomba witaminowa, dlatego też powinniśmy wprowadzić go do naszej diety. Miód działa jak naturalny antybiotyk- skutecznie walczy z przeziębieniem, grypą i chorobami bakteryjnymi.

Zawarte w miodzie substancje regulują również pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Dowiedz się również, co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych . Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, są najcenniejsze.

Czy biała piana na miodzie jest szkodliwa?

Piana, która pojawia się na miodzie to nic innego, jak pęcherzyki powietrza, które przedostają się na wierzch słoika i nie są groźne dla naszego zdrowia. Pojawienie się białej piany oznacza również, że miód jest najwyższej jakości, nie jest bowiem poddawany obróbce termicznej.

Obróbka termiczna faktycznie usuwa pęcherzyki powietrza, jednak sprawia również, że miód traci cenne wartości odżywcze. Miód z białą pianą jest więc oznaką najlepszego produktu. Niestety niemal wszystkie produkty, które możemy kupić w sklepach, są podgrzewane, przez co z miodu zostaje nam wyłącznie smak.

Miód z pęcherzykami powietrza

Źródło zdjęcia: canva/ witoldkr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy