Smakosze.pl
Ogórki kiszone

canva.com/cavanimages

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

5 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kiszone ogórki często wytwarzają na swojej powierzchni biały nalot, który może przestraszyć niejedną osobę. Widząc go bezpośrednio na kiszonkach, nie ma się czego obawiać. Z kolei biały kożuch na powierzchni kiszonki jest już znakiem, do wyrzucenia przetworu.

Ogórki kiszone mogę się zepsuć na wiele sposób, a konsekwencje zjedzenia przetworów z białym nalotem mogą być bardzo opłakane dla zdrowia. Dlatego tak dużą uwagę przykładamy do ich prezencji i zapachu.

Mimo wszystko ludzie, którzy dopiero zaczynają przygodę z kiszeniem warzyw, nie mają wypracowanej wprawy i nie są w stanie odróżnić kożucha od nalotu. Warto jednak pamiętać, że różnica jest diametralna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone z białym nalotem

Jeśli po otwarciu słoika widzisz, że na kilku ogórkach pojawił się specyficzny biały nalot, możesz uznać się za ogromnego szczęściarza. To właśnie taki produkt ma najkorzystniejszy wpływ na ludzkie zdrowie.

Nalot ten jest niczym innym jak bakteriami kwasu mlekowego, odpowiadającymi za fermentację mlekową kiszonek. To one nadają im kwaśny smak, a spożywanie ich poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kotlety mielone w przepysznej odsłonie

Niezwykle smakowite mielone z dodatkiem płatków owsianych

CZYTAJ DALEJ

Dodatkowo korzystnie wpływają na pracę systemu odpornościowego, a niektórzy specjaliści podejrzewają, że mogą łagodzić objawy nietolerancji laktozy i pomagać w dolegliwościach wywołanych wrzodami.

Biały kożuch a nalot

Biały kożuch pleśni najłatwiej rozpoznać po malutkich włoskach oraz zapachu, jaki wydziela - można przyrównać go do zgnilizny i stęchlizny. W przeciwieństwie do nalotu kożuch pływa na powierzchni zalewy w słoiku.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Pleśń pojawiająca się na kiszonkach jest wyjątkowo toksyczna. Wydziela ona trujące mykotoksyny. Mogą być rakotwórcze oraz powodować silne zatrucia, alergie, a nawet choroby, które jest ciężko zdiagnozować.

Jeśli zauważyłeś pleśń na ogórkach kiszonych, nie ryzykuj i nie ratuj takiej żywności - zamiast tego wyrzuć ją natychmiast. Nie warto narażać swojego zdrowia. Szczególnie postąpić tak powinny osoby z osłabioną odpornością, których organizmy są szczególnie wrażliwe.

Ogórki kiszone w misce

Źródło: canva.com/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >