Smakosze.pl

canva.com/cavanimages

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Kiszone ogórki często wytwarzają na swojej powierzchni biały nalot, który może przestraszyć niejedną osobę. Widząc go bezpośrednio na kiszonkach, nie ma się czego obawiać. Z kolei biały kożuch na powierzchni kiszonki jest już znakiem, do wyrzucenia przetworu.

Ogórki kiszone mogę się zepsuć na wiele sposób, a konsekwencje zjedzenia przetworów z białym nalotem mogą być bardzo opłakane dla zdrowia. Dlatego tak dużą uwagę przykładamy do ich prezencji i zapachu.

Mimo wszystko ludzie, którzy dopiero zaczynają przygodę z kiszeniem warzyw, nie mają wypracowanej wprawy i nie są w stanie odróżnić kożucha od nalotu. Warto jednak pamiętać, że różnica jest diametralna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone z białym nalotem

Jeśli po otwarciu słoika widzisz, że na kilku ogórkach pojawił się specyficzny biały nalot, możesz uznać się za ogromnego szczęściarza. To właśnie taki produkt ma najkorzystniejszy wpływ na ludzkie zdrowie.

Nalot ten jest niczym innym jak bakteriami kwasu mlekowego, odpowiadającymi za fermentację mlekową kiszonek. To one nadają im kwaśny smak, a spożywanie ich poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Dodatkowo korzystnie wpływają na pracę systemu odpornościowego, a niektórzy specjaliści podejrzewają, że mogą łagodzić objawy nietolerancji laktozy i pomagać w dolegliwościach wywołanych wrzodami.

Biały kożuch a nalot

Biały kożuch pleśni najłatwiej rozpoznać po malutkich włoskach oraz zapachu, jaki wydziela - można przyrównać go do zgnilizny i stęchlizny. W przeciwieństwie do nalotu kożuch pływa na powierzchni zalewy w słoiku.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule  wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst  wszystko wyjaśnia.

Pleśń pojawiająca się na kiszonkach jest wyjątkowo toksyczna. Wydziela ona trujące mykotoksyny. Mogą być rakotwórcze oraz powodować silne zatrucia, alergie, a nawet choroby, które jest ciężko zdiagnozować.

Jeśli zauważyłeś pleśń na ogórkach kiszonych, nie ryzykuj i nie ratuj takiej żywności - zamiast tego wyrzuć ją natychmiast. Nie warto narażać swojego zdrowia. Szczególnie postąpić tak powinny osoby z osłabioną odpornością, których organizmy są szczególnie wrażliwe.

Ogórki kiszone w misce
undefined

Źródło: canva.com/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >