Co oznacza dziwna piana podczas gotowania grzybów?
Sezon na grzyby oznacza, że wiele osób całe dnie spędza na ich czyszczeniu i gotowaniu. Gdy wkłada się je do wrzącej wody, po chwili pojawia się dziwna piana. Okazuje się, że nie ma się czego obawiać - to zwykłe białko, które wygotowuje się z grzybów.
Grzyby wywołują w nas wielkie emocje. Już podczas zbierania mamy nadzieję na znalezienie ogromnego okazu - a gdy tak się stanie, ciężko być szczęśliwszym.
Po powrocie do domu z koszykiem pełnym grzybów czeka nas niestety żmudna i męcząca praca przy oczyszczaniu i obrabianiu. Gdy grzyby się gotują, wydzielają niepokojącą pianę, jednak można być spokojnym - nie jest niczym złym.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czym jest piana podczas gotowania grzybów?
Istnieje wiele metod przygotowania grzybów do jedzenia, jednak gotowanie ich w wodzie jest często nieodłącznym elementem wielu z nich. Dlatego z reguły, gdy wrzucamy je do wody, obserwujemy pianę.
Podobnie, jak w przypadku gotowania mięsa w wodzie, jest ona najzwyklejszym białkiem. Grzyby zawierają go całkiem sporo - na tyle dużo, że niektóre rodzaje mogą być dobrym zamiennikiem mięsa.
Jeśli więc zauważysz pianę, potraktuj ją tak samo, jak szumowiny z rosołu. Ściągnij ją sitkiem lub łyżką i wylej do zlewu, ponieważ może być nieprzyjemnie gorzka.
Jak przygotować grzyby?
W zależności od rodzaju, grzyby gotuje się od 15 do 40 minut. Suszone grzyby należy przed gotowaniem namoczyć, aż staną się zupełnie miękkie.
Masz ochotę na pyszne przepisy? W tym artykule wyjaśniamy, jak unikać popularnych błędów przy gotowaniu placków ziemniaczanych. Ten tekst wyjaśnia metody wykorzystania wody po ziemniakach.
Do marynowania grzyby gotuje się z reguły 10-15 minut. Po tym czasie należy przygotować zalewę i przyprawy, włożyć wszystko do słoików, zakręcić, pasteryzować i odstawić w ciemne i chłodne miejsce.
Źródło: canva/JuliagraphyDesign, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: pysznosci.pl; purity.designuspro.com