Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:11

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków?

Gotowanie ziemniaków
canva/UllrichG, Getty Images

Ziemniaki stanowią tak częsty dodatek do głównego dania, że gotujemy je praktycznie każdego dnia. Jeśli decydujesz się na wylanie wody po kartoflach, popełniasz ogromny błąd. Stanowi ona doskonały nawóz do roślin, czy zagęstnik do zup i sosów.

Woda po gotowaniu kartofli najczęściej ląduje w rurach odpływowych zlewu zaraz po odcedzeniu ziemniaków. Jest to jednak ogromna strata, ponieważ ma ona genialne właściwości.

Obecnie panuje moda na prowadzenie życia w stylu "zero waste", a więc ludzie próbują ograniczać do minimum odpadki, które generują. Ponowne wykorzystanie wody świetnie wpisuje się w to zagadnienie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Woda po ziemniakach jako zagęstnik

Gotując posiłek, często dodajemy do sosów czy zup odrobinę mąki lub skrobi ziemniaczanej zmieszanej z wodą. W taki sposób chcemy je wygodnie zagęścić.

Zamiast mąki można jednak spróbować wlać do garnka wodę po kartoflach. Bulwy te zawierają w sobie mnóstwo skrobi, którą oddają wodzie. Warto przy tym pamiętać, aby jej zbytnio nie posolić - inaczej można zniszczyć całe danie.

Nawóz roślinny

W tym przypadku również nie należy dodawać soli do gotujących się kartofli, ponieważ jej nadmiar może zaburzyć rozwój, a nawet całkowicie zniszczyć podlewaną roślinę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy skarb, wzięty za ziemniaka. W tym tekście  zdradzamy sposób na pyszne kluski śląski w ekspresowym tempie.

W wodzie kumulują się również minerały z bulw, które można ponownie wykorzystać do odżywiania swoich ulubionych roślin. Po okazjonalnym podlaniu takim nawozem będą pięknie i bujnie rosnąć.

Woda po pyrkach jako płukanka do włosów

Wiele specjalistów z dziedziny fryzjerstwa zaleca, aby płukać nią raz na jakiś czas włosy po kąpieli. Płukanka taka odżywia włosy, nadaje im blasku, a także wzmacnia. Należy jednak pamiętać, że wykazuje przy okazji właściwości przyciemniające, więc trzeba uważać przy płukaniu rozjaśnionych włosów.

Niektórzy stosują ją również do namaczania skóry stóp i dłoni. Woda nawilża, odżywia, odbudowuje oraz chroni przed stanami zapalnymi.

Ziemniaki

Źródło: canva/Hüseyin Zengin, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ziemniaki