Smakosze.pl Porady Co robić, żeby banany nie sczerniały?
canva/ikostudio

Co robić, żeby banany nie sczerniały?

31 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Banany są owocami dosyć wrażliwymi. Szybko dojrzewają, w wyniku czego ich skórka najpierw zyskuje brązowe cętki, a potem brązowieje. Szybko też ciemnieją po obraniu. Co więc robić, żeby banany nie sczerniały? Mamy na to swoje sposoby. Dzięki nim możesz zahamować niekorzystne zmiany.

Za najwartościowsze i najsmaczniejsze uchodzą banany o jednolicie żółtej skórce. Im ma ona ciemniejszy kolor, tym miąższ bananów jest słodszy i smaczniejszy. Owoce o zielonkawej skórce dostarczają najmniej kalorii, ale też nie są zbyt smaczne. Najwięcej cukru zawierają zaś brązowiejące banany, które jak najbardziej można jeść, jednak nie są zbyt apetyczne.

Co robić, żeby banany nie sczerniały?

Zauważyliście, że obrane banany dość szybko ciemnieją i robią się szare? Może nie zaraz po obraniu, ale gdy dodacie je do sałatki owocowej lub deseru, po jakimś czasie tracą apetyczny, kremowy kolor.

Jak temu zaradzić? Wystarczy skropić je sokiem z cytryny. Zawarty w nim kwas hamuje działanie enzymu, który powoduje ciemnienie bananów. Ten sam enzym występuje też zresztą w jabłkach czy ziemniakach.

Jeśli zaś chcecie spowolnić dojrzewanie bananów, też jest na to sposób. Po zakupie owińcie ich końcówki folią spożywczą. Właśnie przez szypułkę owoców wydziela się najwięcej etylenu, który przyspiesza dojrzewanie bananów. Gdy więc ograniczycie uwalnianie się tego gazu, banany dłużej pozostaną żółte.

Poza tym banany warto trzymać z dala od innych owoców, a zwłaszcza od jabłek. Wszystkie owoce dojrzewając, również wydzielają etylen przyspieszający dojrzewanie znajdujących się w pobliżu owoców. Taki zabieg uchroni więc banany przed czernieniem skórki.

Gdzie przechowywać banany?

Trwałość bananów można przedłużyć, przechowując je w chłodnym, zacienionym miejscu. Jednak temperatury poniżej 10 st. C powodują ich brązowienie, mięknięcie i obniżenie wartości odżywczej.

Dlatego nie trzymaj bananów w lodówce. Jeśli nie masz chłodnej spiżarni, lepszym miejscem na ich przechowywanie będzie kuchenny blat.

Z naszego serwisu dowiesz się, dlaczego warto jeść dwa banany dziennie , a także, po czym poznać, że banany są zepsute .

cytryna
cytryna

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy