Dlaczego warto jeść dwa banany dziennie?
Banany bywają przez nas traktowane po macoszemu, choć mogą być czymś więcej niż tylko szybką przekąską. Wyjaśniamy, dlaczego warto je mieć zawsze pod ręką i regularnie spożywać.
Słodki smak i wysoka zawartość kalorii dla wielu osób jest powodem do tego, by banany omijać szerokim łukiem. Tymczasem owoce te to istna kopalnia witamin i mikroelementów. Dlatego też warto po nie często sięgać — nawet dwa razy dziennie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Korzyści wynikające z częstego spożywania bananów
Witaminy z grupy B, wapń, potas czy żelazo — to tylko nieliczne ze składników odżywczych, jakie znajdziecie w bananach. To dzięki nim nasz organizm nie zatrzyma nadmiaru wody, unikniemy bolesnych skurczów mięśni oraz anemii i poprawimy naszą koncentrację. Łącząc miękki owoc z kakao, uzyskamy zdrową alternatywę dla popularnych słodkich past, idealną na śniadanie.
To jednak nie koniec zalet owocu bananowca. W niedojrzałych egzemplarzach znajdziecie też substancje neutralizujące działanie kwasów żołądkowych. Dlatego też osoby zmagające się z refluksem żołądkowo-przełykowym oraz zgagą powinny włączyć je do swojej diety np. w postaci pysznego koktajlu białkowego czy przekąski z dodatkiem ulubionych orzechów. Banany zawierają także tryptofan — składnik, który w organizmie przekształcany jest w serotoninę, czyli hormon szczęścia. Sięgnijcie zatem po kanapkę z masłem orzechowym i bananem czy lekkie banoffee, a wasz humor w mig się poprawi. Możecie też wykorzystać owoc do uratowania zbyt pikantnego sosu pomidorowego czy zagęszczenia orientalnego gulaszu — jego słodycz idealnie balansuje smak takich potraw.
Zawarty w tych owocach błonnik z kolei pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i wspomaga prawidłową przemianę materii. Banan dodany do owsianki zapewni nam zatem zastrzyk energii i długotrwałe uczucie sytości. Możecie podbić ten efekt, podając posiłek z łyżką masła orzechowego wysokiej jakości.
Po więcej inspiracji, jak włączyć banany do swojej diety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam między innymi pyszny przepis na puszysty chlebek bananowy oraz wskazówki jak wykorzystać dojrzałe banany.
Źródło zdjęcia: canva/ violleta
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem
Patent na idealny biszkopt. Znamy sekret cukierników, nie ma doskonalszych proporcji
Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnai.wp, zywienie.abczdrowie