Smakosze.pl

pixabay/webandi

Dlaczego warto jeść dwa banany dziennie?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Banany bywają przez nas traktowane po macoszemu, choć mogą być czymś więcej niż tylko szybką przekąską. Wyjaśniamy, dlaczego warto je mieć zawsze pod ręką i regularnie spożywać.

Słodki smak i wysoka zawartość kalorii dla wielu osób jest powodem do tego, by banany omijać szerokim łukiem. Tymczasem owoce te to istna kopalnia witamin i mikroelementów. Dlatego też warto po nie często sięgać — nawet dwa razy dziennie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Korzyści wynikające z częstego spożywania bananów

Witaminy z grupy B, wapń, potas czy żelazo — to tylko nieliczne ze składników odżywczych, jakie znajdziecie w bananach. To dzięki nim nasz organizm nie zatrzyma nadmiaru wody, unikniemy bolesnych skurczów mięśni oraz anemii i poprawimy naszą koncentrację. Łącząc miękki owoc z kakao, uzyskamy zdrową alternatywę dla popularnych słodkich past, idealną na śniadanie.

To jednak nie koniec zalet owocu bananowca. W niedojrzałych egzemplarzach znajdziecie też substancje neutralizujące działanie kwasów żołądkowych. Dlatego też osoby zmagające się z refluksem żołądkowo-przełykowym oraz zgagą powinny włączyć je do swojej diety np. w postaci pysznego koktajlu białkowego czy przekąski z dodatkiem ulubionych orzechów. Banany zawierają także tryptofan — składnik, który w organizmie przekształcany jest w serotoninę, czyli hormon szczęścia. Sięgnijcie zatem po kanapkę z masłem orzechowym i bananem czy lekkie banoffee, a wasz humor w mig się poprawi. Możecie też wykorzystać owoc do uratowania zbyt pikantnego sosu pomidorowego czy zagęszczenia orientalnego gulaszu — jego słodycz idealnie balansuje smak takich potraw.

Zawarty w tych owocach błonnik z kolei pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i wspomaga prawidłową przemianę materii. Banan dodany do owsianki zapewni nam zatem zastrzyk energii i długotrwałe uczucie sytości. Możecie podbić ten efekt, podając posiłek z łyżką masła orzechowego wysokiej jakości.

Po więcej inspiracji, jak włączyć banany do swojej diety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam między innymi pyszny przepis na puszysty chlebek bananowy oraz wskazówki jak wykorzystać dojrzałe banany .

chlebek bananowy
chlebek bananowy

Źródło zdjęcia: canva/ violleta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnai.wp, zywienie.abczdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Wystarczą 2 banany dziennie. Zmiany są niemal nieuniknione
Czytaj więcej >

Dieta

Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. Mało kto go zna
Czytaj więcej >

Dieta

Przenigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Mają cenne zastosowanie
Czytaj więcej >

Dieta

Odstawiła 1 produkt i schudła 10 kg. Znamy sekret diety gwiazdy Klanu
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetyk pokazał, jakich wędlin nie kupuje w Biedronce. Mają mało mięsa i dużo konserwantów
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego zawsze należy dodawać jajko do szczawiowej? Powód jest poważny, nie chodzi o smak
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Białko czy żółtko? Eksperci w końcu powiedzieli, które z nich jest zdrowsze
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy go depczą i uważają za chwast, a ma potężne działania. Dodany do rosołu wzmacnia jego właściwości
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Freeganizm staje się coraz popularniejszy w Polsce. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Które produkty zawierają najwięcej soli? Niektóre totalnie cię zaskoczą
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tania i smaczna, jest królową polskich nowalijek. Drzemie w niej wiele dobrego
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupiłeś? Wyrzuć! W tym produkcie czyha groźna bakteria
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Białko czy żółtko? Eksperci w końcu powiedzieli, które z nich jest zdrowsze
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy go depczą i uważają za chwast, a ma potężne działania. Dodany do rosołu wzmacnia jego właściwości
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Freeganizm staje się coraz popularniejszy w Polsce. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Które produkty zawierają najwięcej soli? Niektóre totalnie cię zaskoczą
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tania i smaczna, jest królową polskich nowalijek. Drzemie w niej wiele dobrego
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupiłeś? Wyrzuć! W tym produkcie czyha groźna bakteria
Czytaj więcej >