Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna sylwestrowa przekąska - mini pizze z ciasta francuskiego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:45

Idealna sylwestrowa przekąska - mini pizze z ciasta francuskiego

mini pizze
canva/Arthus

Nie wiesz, co zaserwować dziś wieczorem? Polecamy ci mini pizze z ciasta francuskiego. Jest to idealna sylwestrowa przekąska — doskonała na ciepło, smaczna też na zimno. Zrobisz ją błyskawicznie ze składników, które masz pod ręką. Szybko zniknie z talerzy.

Na domowych imprezach doskonale sprawdzają się przekąski, które można przygotować wcześniej i wystarczy je potem tylko podgrzać. Ciepłe przekąski zjada się z przyjemnością, bo rozgrzewają, doskonale smakują i sycą. Jeśli tylko masz w zapasach ciasto francuskie albo jeszcze zdążysz je kupić, zaserwuj mini pizze sylwestrowym gościom.

Idealna sylwestrowa przekąska — mini pizze z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • kilka łyżek przecieru pomidorowego

  • oregano

  • sól, pieprz

  • 10-15 dag startej mozzarelli

  • kilka plasterków szynki

  • 2 pieczarki

  • 1 cebulka

  • pomidorki koktajlowe

  • kilka oliwek

Przygotowanie mini pizz

Ciasto francuskie pokrój na 8-10 prostokątów. Ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odległość.

Każdy kawałek ciasta posmaruj przecierem pomidorowym, oprósz oregano, solą i pieprzem. Posyp częścią startego sera.

Na serze kładź różne kombinacje składników: szynki, pokrojonych pieczarek i cebuli, a także przekrojonych pomidorków koktajlowych i oliwek. Oprósz serem.

Blachę z mini pizzami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C i piecz pizze ok. 15 minut, aż ser rozpuści się, a ciasta się zrumieni.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na szybkie przekąski. Sprawdź, jak przygotować parówki zapiekane w cieście francuskim, a także jak zrobić tatar z łososia.

mini pizze
mini pizze

Źródło zdjęcia: canva/anytka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniabazylii