Sylwestrowy hit PRL-u. Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki
Zastanawiasz się, co wyjątkowego możesz przygotować na dzisiejszy wieczór? A może odświeżysz sylwestrowy hit PRL? Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki. Podaj je z cząstką cytryny, octem lub chrzanem, a goście będą zachwyceni. Ta przekąska jest pożywna i orzeźwiająca. W sam raz w przerwie między tańcami.
Choć wytrawną, zimną galaretę można robić z wieprzowiny, cielęciny czy ryb, to jednak ta drobiowa jest chyba najbardziej uniwersalna i lubiana przez wszystkich. Nie zawiera dużo tłuszczu, ale jest bogata w białko. Mięso drobiowe ugotuj ze sporą ilością warzyw i przypraw, dzięki czemu powstanie esencjonalny wywar. To właśnie on będzie stanowił bazę galarety. Pamiętaj, by zimne nóżki zawsze podawać dobrze schłodzone.
Sylwestrowy hit PRL. Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki
Składniki:
2 ćwiartki kurczaka
1 cebula
2 marchewki
kawałek korzenia selera
nieduży por
natka pietruszki
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
sól
2 łyżki żelatyny
2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie zimnych nóżek
Ćwiartki kurczaka oczyść, opłucz, zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę.
Cebulę obierz. Marchewki i seler obierz, przekrój na pół. Por i natkę oczyść, opłucz. Warzywa dodaj do mięsnego wywaru razem z przyprawami.
Całość gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce przez ok. 2,5 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso, warzywa i przyprawy.
Wywar przecedź przez sito, dodaj do niego żelatynę. Całość mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Wywar przestudź. Mięso oczyść z kości, chrzęści i skóry, pokrój na kawałki.
Na dno każdej miseczki włóż plaster ugotowanego na twardo jajka i trochę pokrojonej marchewki. Dodaj pokrojone mięso, zalej wywarem z żelatyną.
Całość wystudź, a potem wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia. Nóżki wyjmij na półmisek, udekoruj cząstkami cytryny i natką pietruszki.
Jeśli szukasz przepisu na nóżki wieprzowe, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, co zrobić by zimne nóżki wyszły klarowne.
Źródło zdjęcia: canva/Nataly Hanin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis