Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sylwestrowy hit PRL-u. Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.12.2021 01:00

Sylwestrowy hit PRL-u. Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki

zimne nóżki
canva/kostrez

Zastanawiasz się, co wyjątkowego możesz przygotować na dzisiejszy wieczór? A może odświeżysz sylwestrowy hit PRL? Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki. Podaj je z cząstką cytryny, octem lub chrzanem, a goście będą zachwyceni. Ta przekąska jest pożywna i orzeźwiająca. W sam raz w przerwie między tańcami.

Choć wytrawną, zimną galaretę można robić z wieprzowiny, cielęciny czy ryb, to jednak ta drobiowa jest chyba najbardziej uniwersalna i lubiana przez wszystkich. Nie zawiera dużo tłuszczu, ale jest bogata w białko. Mięso drobiowe ugotuj ze sporą ilością warzyw i przypraw, dzięki czemu powstanie esencjonalny wywar. To właśnie on będzie stanowił bazę galarety. Pamiętaj, by zimne nóżki zawsze podawać dobrze schłodzone.

Sylwestrowy hit PRL. Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • kawałek korzenia selera

  • nieduży por

  • natka pietruszki

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu

  • sól

  • 2 łyżki żelatyny

  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie zimnych nóżek

Ćwiartki kurczaka oczyść, opłucz, zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę.

Cebulę obierz. Marchewki i seler obierz, przekrój na pół. Por i natkę oczyść, opłucz. Warzywa dodaj do mięsnego wywaru razem z przyprawami.

Całość gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce przez ok. 2,5 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso, warzywa i przyprawy.

Wywar przecedź przez sito, dodaj do niego żelatynę. Całość mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Wywar przestudź. Mięso oczyść z kości, chrzęści i skóry, pokrój na kawałki.

Na dno każdej miseczki włóż plaster ugotowanego na twardo jajka i trochę pokrojonej marchewki. Dodaj pokrojone mięso, zalej wywarem z żelatyną.

Całość wystudź, a potem wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia. Nóżki wyjmij na półmisek, udekoruj cząstkami cytryny i natką pietruszki.

Jeśli szukasz przepisu na nóżki wieprzowe, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, co zrobić by zimne nóżki wyszły klarowne.

ćwiartki kurczaka
ćwiartki kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/Nataly Hanin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram