Zastanawiasz się co zaserwować na noworoczny obiad? Rosół jest niewątpliwie zupą godną odświętnego stołu. A wyjątkowy rosół królewski doskonale nadaje się na specjalne okazje. Taką z pewnością jest Nowy Rok. Pamiętaj, że jak smacznie go przywitasz, to tak samo smacznie będziesz jeść przez cały rok.
Polska kuchnia oferuje wiele pysznych zup. Jednak mało która kojarzy się z uroczystościami tak jak rosół. Sprawia to jego klarowność, delikatny aromat i smak i to, że na talerzu wygląda bardzo elegancko.
Na noworoczny obiad proponujemy przygotować nadzwyczajny rosół, który zachwyca pełnym smakiem. Efekt ten jest zasługą ugotowania go na trzech rodzajach mięs — wołowinie, kurczaku i indyku. Poza tym nie brakuje w nim warzyw i przypraw. Ten rosół można podać z makaronem krajanką lub z pokrojonymi w paski naleśnikami.
Wyjątkowy rosół królewski na specjalne okazje
Składniki:
ok. 30 dag wołowiny na rosół
skrzydło lub szyja indycza
ok. 1 kg porcji rosołowej z kurczaka
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
mały por
kawałek kapusty białej lub włoskiej
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie królewskiego rosołu
Mięso opłucz, umieść w garnku, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu, aż całość się zagotuje. Zdejmij szumowiny.
Cebulę oczyść z wierzchnich łusek, przekrój na pół, opiecz na suchej patelni. Marchewki, pietruszkę, seler, por i kapustę dodaj do mięsa razem z cebulą i przyprawami.
Rosół gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce przez ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do niego natkę pietruszki. Rosół dopraw, przecedź.
Rosół podawaj z makaronem lub paskami naleśników. Do każdego talerza możesz też dodać trochę pokrojonej marchewki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak uratować mętny rosół , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na rosół z cytryną i cynamonem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie