Smakosze.pl

canva/valentynsemenov

Wyjątkowy rosół królewski na specjalne okazje

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Zastanawiasz się co zaserwować na noworoczny obiad? Rosół jest niewątpliwie zupą godną odświętnego stołu. A wyjątkowy rosół królewski doskonale nadaje się na specjalne okazje. Taką z pewnością jest Nowy Rok. Pamiętaj, że jak smacznie go przywitasz, to tak samo smacznie będziesz jeść przez cały rok.

Polska kuchnia oferuje wiele pysznych zup. Jednak mało która kojarzy się z uroczystościami tak jak rosół. Sprawia to jego klarowność, delikatny aromat i smak i to, że na talerzu wygląda bardzo elegancko.

Na noworoczny obiad proponujemy przygotować nadzwyczajny rosół, który zachwyca pełnym smakiem. Efekt ten jest zasługą ugotowania go na trzech rodzajach mięs — wołowinie, kurczaku i indyku. Poza tym nie brakuje w nim warzyw i przypraw. Ten rosół można podać z makaronem krajanką lub z pokrojonymi w paski naleśnikami.

Wyjątkowy rosół królewski na specjalne okazje

Składniki:

  • ok. 30 dag wołowiny na rosół

  • skrzydło lub szyja indycza

  • ok. 1 kg porcji rosołowej z kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • mały por

  • kawałek kapusty białej lub włoskiej

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Przygotowanie królewskiego rosołu

Mięso opłucz, umieść w garnku, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu, aż całość się zagotuje. Zdejmij szumowiny.

Cebulę oczyść z wierzchnich łusek, przekrój na pół, opiecz na suchej patelni. Marchewki, pietruszkę, seler, por i kapustę dodaj do mięsa razem z cebulą i przyprawami.

Rosół gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce przez ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do niego natkę pietruszki. Rosół dopraw, przecedź.

Rosół podawaj z makaronem lub paskami naleśników. Do każdego talerza możesz też dodać trochę pokrojonej marchewki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak uratować mętny rosół , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na rosół z cytryną i cynamonem .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >