Smakosze.pl Porady Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?
canva/zia_shusha

Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

5 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przygotowując placki ziemniaczane, pewnie nieraz zauważyłaś, że starte ziemniaki szybko ciemnieją. Nie ma to co prawda większego wpływu na smak placków, ale sprawia, że ciasto robi się ciemne i nieapetyczne. Zobacz co robić, żeby ciasto i placki ziemniaczane nie ciemniały.

Obrane i starte ziemniaki ciemnieją, bo pod wpływem kontaktu z powietrzem dochodzi w nich do reakcji utleniania. Starte ziemniaki ciemnieją szybciej niż tylko obrane, bo jest większa powierzchnia kontaktu z powietrzem. Gdy ściemnieje masa ziemniaczane, ciemne będzie też ciasto, a potem wnętrze placków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Po pierwsze warto ograniczyć kontakt masy ziemniaczanej z powietrzem. Można to zrobić, posypując znajdującą się w misce masę, mąką pszenną lub ziemniaczaną. Trzeba to zrobić od razu po starciu wszystkich ziemniaków. Przed smażeniem całość wystarczy wymieszać.

Do masy ziemniaczanej można też dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Dzięki temu, że jest kwaśna, spowolni ciemnienie masy ziemniaczanej.

Niektórzy proponują dodać do startych ziemniaków trochę soku z cytryny. Jednak nie można z nim przesadzić, bo będzie wyczuwalny w plackach.

Jasne ziemniaki, jasne ciasto, jasne placki

Jeśli chcesz uniknąć ciemnienia ziemniaków po obraniu, od razu wkładaj je do zimnej wody. Utrudni ona kontakt ziemniaków z powietrzem i zatrzyma ciemnienie.

Staraj się też smażyć placki od razu po przygotowaniu masy ziemniaczanej. Im dłużej będziesz ją przechowywać, tym będzie ciemniejsza.

Jeśli jednak chcesz smażyć placki nieco później, miskę z masą ziemniaczaną przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Na naszych stronach znajdziesz wiele przepisów na placki ziemniaczane. Skorzystaj np. z przepisu Magdy Gesser na aksamitne placki ziemniaczane albo zobacz jak przygotować niezwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem papryki .

obrane ziemniaki
obrane ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kurkanielotka, winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy