Smakosze.pl
placki ziemniaczane

canva/YelenaYemchuk

Niezwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem papryki

24 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli znudziły ci się klasyczne placki ziemniaczane, spróbuj czegoś nowego. Przygotuj placki ziemniaczane z dodatkiem papryki. To kolorowe, zdrowe i chrupiące warzywo odmieni smak i wygląd lubianej potrawy. Z pewnością nie pożałujecie tej zmiany.

Placki ziemniaczane to dobry pomysł na bezmięsny obiad. Możesz je też zaserwować na kolację, ale raczej wczesną, bo potrawy smażone są dość ciężkostrawne. Placki możesz podać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem, np. czosnkowym, pieczarkowym.

Smak ziemniaków warto odmienić dodatkiem innych warzyw. Niektórzy obowiązkowo dodają do nich cebulę, inni czosnek. Ale do ciasta na placki ziemniaczane można też dorzucić kukurydzę, kiszoną kapustę czy właśnie kolorową paprykę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na niezwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem papryki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Prosta i smaczna zupa pieczarkowa

Prosta i smaczna zupa pieczarkowa

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków ziemniaczanych z papryką

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach, umieść na sicie, zawieś nad miską, odstaw na 10 minut.

Po tym czasie miąższ ziemniaczany przełóż do nowej miski, zlej płyn znad osadu po ziemniakach. Znajdującą się na dnie naczynia skrobię dodaj do ziemniaków.

Do masy ziemniaczanej dodaj też mąkę pszenną, jajka, sporą szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

Paprykę pokrój w cienkie plasterki, dodaj do masy ziemniaczanej. Cebulę zetrzyj, odciśnij płyn, miąższ dodaj do ziemniaków razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na patelni ze sporą ilością oleju kładź porcje ziemniaczanego ciasta. Smaż rumiane placuszki, osącz je z nadmiaru tłuszczu.

papryka

papryka

Źródło zdjęcia: canva/irinaburakova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostepesto

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >