Sposób na idealne jajka w koszulce bez użycia octu
Jajko w koszulce, zwane też poszetowym, to pyszna śniadaniowa opcja, która skradnie serce niejednego smakosza. Nie jest ono trudne w wykonaniu. Wystarczy jeden trik, a wyjdzie wam zawsze.
Jajka w koszulce najczęściej nie wychodzą przez pośpiech i niedopatrzenia. Wrzucamy je do buzującej wody, zbyt krótko gotujemy albo nie dodajemy octu do płynu. Choć ocet powinien być obecny w każdej kuchni, często go tam brak. Bez niego jednak jajko w koszulce również nam wyjdzie. Umożliwi to jeden inny składnik.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Idealne jajka w koszulce można zrobić bez użycia octu
W przygotowaniu jaja w koszulce bardzo istotny jest środka, który pomoże nam ściąć białko jajka. Nie musi to być jednak koniecznie ocet. Równie dobrze do wody możemy dodać soku z cytryny. Ma on zdecydowanie łagodniejszy zapach, a spełni tę samą funkcję — wstępnie zetnie białko, uniemożliwiając tym samym wypłynięcie żółtka.
Jeśli chcemy, uzyskać idealne jajko poszetowe, powinniśmy też w odpowiedni sposób dodać produkt do wody. Przede wszystkim powinna się ona gotować, lecz nie intensywnie bulgotać. Tworzące się pęcherzyki powietrza mogłyby bowiem naruszyć strukturę ściętego białka i spowodować, że żółto wypłynie.
Lepiej też jest najpierw wbić jajko do miski, a dopiero potem je wlać, uprzednio mieszając wodę w garnku, tak aby utworzyć wir. Takie postępowanie również uchroni nas przez rozerwaniem się białka, a dodatkowo pozwoli ocenić, czy na pewno jajo jest świeże.
Gotowanie powinno być krótkie — wystarczą 3 minuty w wodzie, by uzyskać idealne jajko w koszulce. Dlatego tak istotne jest, byśmy zaopatrzyli w dobrej jakości produkt. Wtedy będziemy mieli pewność, że jego spożycie będzie zarówno bezpieczne jak i satysfakcjonujące.
Na naszej stronie znajdziecie wskazówki, jak przygotować inne śniadania z udziałem jajek. Podpowiadamy między innymi, jak szybko i bez tłuszczu przygotować jajko sadzone oraz co zrobić, by jajko na twardo wyszło idealne.
Źródło zdjęcia: canva/Douglas José
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla