Smakosze.pl
Szarlotka

canva/bhofack2, Getty Images

Przepyszna szarlotka z dodatkiem dyni

28 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciężko znaleźć kogoś, kto z powagą mógłby powiedzieć, że nie lubi szarlotki. Ten wypiek jest tak popularny i szanowany, że można zjeść go na całym świecie. Jeśli chcesz poczuć powiew świeżości, przygotuj szarlotkę z dodatkiem dyni w farszu - dzięki niej ciasto będzie zupełnie nowym doznaniem kulinarnym.

Szarlotka to doskonały sposób, aby przygotować przepyszny słodki deser z kwaśnych jabłek, których jedzenie na surowo nie byłoby przyjemne. Jabłka dodatkowo można uprażyć zawczasu i przechowywać je w słoiku.

Dodanie dyni do farszu sprawia, że cała szarlotka staje się bardziej wyrazista i intensywniejsza w smaku. Co więcej, pomarańczowy kolor warzywa pięknie kontrastuje z barwami reszty składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szarlotkę z dynią

Składniki:

  • 4 szklanki mąki

  • 8 żółtek

  • 200 g masła

  • 8 łyżek cukru pudru

  • 2 łyżki śmietany

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 12 dużych jabłek

  • 5 szklanek startej dyni

  • dwa opakowania cukru wanilinowego

Zacznij od wsypania mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia do dużej miski. Wymieszaj je ze sobą. Następnie wrzuć pokrojone zimne masło, schłodzone żółtka oraz zimną śmietanę.

Ewa Wachowicz i jej przepis na zimne nóżki

Zimne nóżki według przepisu Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Zagnieć ciasto na jednolitą masę i odłóż z niej 1/3 objętości. Jabłka dokładnie umyj, wytnij z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z cukrem wanilinowym. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

Na pergaminie rozłóż większą część ciasta i dociśnij go do formy. Nakłuj je widelcem i rozsyp równomiernie starte jabłka oraz dynię. Mniejszy kawałek ciasta porwij na fragmenty i ułóż je na górze. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Szarlotka

Źródło: canva/TesaPhotography, pixabay

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: obzarciuch.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >