Ciężko znaleźć kogoś, kto z powagą mógłby powiedzieć, że nie lubi szarlotki. Ten wypiek jest tak popularny i szanowany, że można zjeść go na całym świecie. Jeśli chcesz poczuć powiew świeżości, przygotuj szarlotkę z dodatkiem dyni w farszu - dzięki niej ciasto będzie zupełnie nowym doznaniem kulinarnym.
Szarlotka to doskonały sposób, aby przygotować przepyszny słodki deser z kwaśnych jabłek, których jedzenie na surowo nie byłoby przyjemne. Jabłka dodatkowo można uprażyć zawczasu i przechowywać je w słoiku.
Dodanie dyni do farszu sprawia, że cała szarlotka staje się bardziej wyrazista i intensywniejsza w smaku. Co więcej, pomarańczowy kolor warzywa pięknie kontrastuje z barwami reszty składników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na szarlotkę z dynią
Składniki:
4 szklanki mąki
8 żółtek
200 g masła
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dużych jabłek
5 szklanek startej dyni
dwa opakowania cukru wanilinowego
Zacznij od wsypania mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia do dużej miski. Wymieszaj je ze sobą. Następnie wrzuć pokrojone zimne masło, schłodzone żółtka oraz zimną śmietanę.
Zimne nóżki według przepisu Ewy Wachowicz
CZYTAJ DALEJZagnieć ciasto na jednolitą masę i odłóż z niej 1/3 objętości. Jabłka dokładnie umyj, wytnij z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z cukrem wanilinowym. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
Na pergaminie rozłóż większą część ciasta i dociśnij go do formy. Nakłuj je widelcem i rozsyp równomiernie starte jabłka oraz dynię. Mniejszy kawałek ciasta porwij na fragmenty i ułóż je na górze. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło: canva/TesaPhotography, pixabay
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW
Pytanie 1 z 10
Do krupniku tradycyjnie dodajemy:
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: obzarciuch.pl