Przepis na aksamitne placki ziemniaczane od Magdy Gessler
Sezon ziemniaczany w pełni. Właśnie teraz ziemniaki są najwartościowsze i mają już odpowiednią ilość skrobi. Są więc idealne na placki. Jeśli zwykle wychodzą ci suche i gumowate, zobacz przepis na aksamitne placki ziemniaczane od Magdy Gessler.
Placki ziemniaczane to danie proste, pyszne i tanie. Doskonałe na obiad czy kolację. Świetnie smakują podane ze śmietaną i cukrem, z samym cukrem czy z wytrawnym sosem, np. mięsnym, grzybowym.
Choć przygotowanie placków ziemniaczanych jest proste, nie zawsze wychodzą takie, jak trzeba. Nieraz są zbyt suche, nieraz mało chrupiące albo gumowate. Magda Gessler ma swój sposób na przygotowanie wyśmienitych placków ziemniaczanych. Dodaje do nich śmietanę, która nadaje im aksamitnej konsystencji.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na aksamitne placki ziemniaczane od Magdy Gessler
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany 12 proc.
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na niedużych oczkach. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do ziemniaków. Ziemniaki i cebulę umieść na sicie, zawieś nad miską, by masa odciekła.
Zlej płyn znad osadu, a osadu, czyli mąki nie wylewaj. Dodaj do niej masę ziemniaczano-cebulową oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj śmietanę, jajka, mąkę pszenną, trochę soli i pieprzu, wymieszaj ciasto.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź porcje ciasta i smaż placki, tak by były z obu stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj tak, jak lubisz. Smacznego!
Więcej przepisów inspirowanych pomysłami Magdy Gessler znajdziecie na naszych stronach. Zobaczcie, jaki ma sposób na marynowane grzyby albo co dodaje do ziemniaczanego purée.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mniammniam