Czy przed suszeniem, należy umyć grzyby?
Nie ma lepszego sposobu na przechowanie grzybów niż ich wysuszenie. W tym wydaniu zostaną z nami przez długi czas, ale będą pyszne tylko wtedy, gdy zastosujemy się do kilku reguł.
Do suszenia grzyby nadają się doskonale. Warunek jest tylko jeden — muszą być zdrowe, czyli pozbawione śladów pleśni i bytności robaków. Jest to o tyle istotne, że przed suszeniem grzybów nie powinno się ich myć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mycie grzybów przed suszeniem nie jest konieczne
Jest ono nawet niewskazane. Może bowiem doprowadzić do znacznego wydłużenia procesu suszenia. Dzieje się tak, ponieważ grzyby w wodzie zachowują się jak gąbka — nasiąkają nią. Trudno więc o sprawne i dokładne ich wysuszenie po takim potraktowaniu.
Niewątpliwie jednak należy grzyby przed suszeniem oczyścić. Można to zrobić, korzystając noża, szczoteczki o miękkim włosiu czy wilgotnej ściereczki. Takie postępowanie wystarczy, by pozbawić je ewentualnych zabrudzeń.
Aby mieć pewność, że będą czyste, warto także zbierać grzyby zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektoratu Sanitarnego tj. do koszyków. Nawet ładne okazy transportowane w torebkach foliowych mogą pokryć się warstewką wilgoci.
Brak dostępu powietrza powoduje, że grzyby stają się nie tylko trudniejsze do wysuszenia, ale też potencjalnie niebezpieczne. Wilgoć, która gromadzi się w szczelnych torebkach, ułatwia bowiem psucie się zbiorów.
Dowiedzcie się więcej o obróbce grzybów. W tym artykule piszemy o tym, co robić a czego unikać, by grzyby nie spleśniały podczas suszenia. Tu natomiast podpowiadamy jak pozbyć się z nich piasku, także bez użycia wody.
Źródło zdjęcia: canva/ pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: onet