Smakosze.pl Przepisy Co zawiera kostka rosołowa? Czy rzeczywiście strach po nią sięgać?
Canva / HansJoachim

Co zawiera kostka rosołowa? Czy rzeczywiście strach po nią sięgać?

10 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kostka rosołowa jest składnikiem, który często jest używany w wielu kuchniach. Powodem tego jest przede wszystkim wygoda stosowania. Jeśli jednak przyjrzeć się jej składowi okazuje się, że zawiera w sobie głównie sól, tłuszcz i wzmacniacz smaku. Taka wybuchowa mieszanka ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Wbrew swojej nazwie, kostka rosołowa nie służy jedynie do przygotowywania klasycznej zupy. Dodajemy ją także do innych potraw, takich jak sosy czy dania duszone. Mimo całkiem niezłego smaku, składniki w kostce rosołowej pozostawiają wiele do życzenia.

Kostka rosołowa składa się przede wszystkim z tłuszczu utwardzonego zawierającego szkodliwe izomery trans, a także mnóstwa soli i rozmaitych wzmacniaczy smaku. Jej częste stosowanie w kuchni zwiększa ryzyko rozmaitych schorzeń, takich jak nadciśnienie i problemy związane z krążeniem.

Ponadto niektóre składniki kostki rosołowej, jak np. barwnik E150c powodować mogą nadpobudliwość, choroby żołądka oraz wątroby. Dodajmy do tego zwiększenie złego cholesterolu we krwi, a mamy 100 procentową pewność, że ten produkt lepiej omijać szerokim łukiem.

Chociaż użycie kostki rosołowej od czasu do czasu nie powinno nikomu zbytnio zaszkodzić, lepiej unikać jej w swojej kuchni. Nie zawiera bowiem nic pozytywnego. Domową kostkę możemy bez trudu przyrządzić sami i stosować zawsze, gdy zajdzie taka potrzeba. To z całą pewnością lepsze rozwiązanie i bardziej korzystne dla naszego organizmu. Taki domowy wyrób smakuje nawet lepiej, niż jego kupny odpowiednik.

Przepis na domową kostkę rosołową

Składniki:

  • 2 średnie marchewki

  • 1 cebula

  • 1/2 cukinii

  • 4 łodygi selera naciowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • natka pietruszki, szałwia, rozmaryn, bazylia

  • sól i pieprz do smaku

Zdrowa domowa kostka rosołowa krok po kroku

Przygotuj warzywa na kostkę rosołową . W tym celu warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż je do garnka .

Do warzyw na kostkę rosołowa dodaj zioła oraz oliwą . Całość podsmaż przez chwilę, następnie przykryj i duś na wolnym ogniu ok. 60 minut . Zawartość garnka od czasu do czasu zamieszaj .

Po upływie tego czasu całość zmiksuj i postaw z powrotem na ogniu . Poczekaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec domową kostkę rosołową przełóż do słoiczka, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Smaczna domowa kostka jest gotowa .

Czy wiesz, jak przechowywać rosół, aby długo zachował swój aromat i smak ? Fenomenalną domową przyprawą do wielu dań jest pasta z pieczonego czosnku .

Canva / IriGri8
Canva / IriGri8

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy