Jak przechowywać rosół? Nie każdy wie, ile może stać w lodówce
Gotowanie rosołu jest niemal naszym sportem narodowym. Królową polskich zup przyrządzamy z najlepszych składników z należytą troską. Czy wiesz, jak przechowywać rosól, aby zachował swój smak i aromat? Przybliżymy tę kwestię, od lodówki zaczynając, a na zamrażaniu kończąc.
Nawet najlepsza potrawa może się znudzić. Jedzenie rosołu przez wiele dni z przyjemności zamieni się w przymus. Jeśli macie nadmiar tej, możecie z łatwością zachować ją na później. Zachęcamy do zapoznania się ze skutecznymi metodami przechowywania rosołu.
Jak przechowywać rosół po ugotowaniu?
Rosół najczęściej przygotowujemy w większej ilości. Pokaźny gar wywaru rzadko kiedy udaje się zjeść na jedno posiedzenie. Jak przechowywać rosół, który został po obiedzie?
Rosół bez przeszkód można przechowywać w lodówce. Pamiętajmy jednak, że tak jak każdą inną potrawę, należy go wcześniej całkowicie wystudzić. Wsadzanie gorących lub nawet tylko ciepłych dań do chłodzenia jest niewskazane.
Rosół w lodówce może stać przez 2-3 dni. Jeśli chcesz nieco wydłużyć ten czas, wywar przed chłodzeniem odcedź. Dzięki usunięciu z zupy warzyw oraz mięsa możesz przechowywać ją nawet przez tydzień.
Jak sprawić, aby rosół nadawał się do spożycia przez dłuższy czas?
Doskonałym sposobem na długie przechowywanie rosołu jest wekowanie. Ta procedura z powodzeniem stosowana była już przez nasze babcie. To nic innego jak domowa metoda pasteryzacji.
Rosół do wekowania należy bardzo starannie odcedzić. Następnie wywar ponownie zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Słoiki zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Zawekowany rosół przechowywany następnie w lodówce zachowuje swój termin przydatności do spożycia przez kilka tygodni.
Najbardziej skuteczną, a zarazem najłatwiejszą metodą przechowywania rosołu jest jego mrożenie. Podobnie jak w przypadku wekowania, tak i tu kluczowe jest dokładne odcedzenie wywaru. Nie mogą w nim pozostać kawałki mięsa ani warzyw.
Przecedzony rosół najlepiej mrozić w pojemnikach przeznaczonych do tego celu. Sprawdzą się również szczelnie zamykane woreczki strunowe. Ważne, aby nie wypełniać ich po brzegi, by zapobiec ich pęknięciu pod wpływem temperatury. Rosół możesz także przelać do foremek na lód i używać go jako domowej kostki rosołowej.
Przecedzony i poporcjowany rosół można przechowywać w zamrażalniku przez kilka miesięcy. Ważne, aby na opakowaniach z zupą zapisać zawczasu datę włożenia do zamrażalnika. Dzięki temu precyzyjnie będziemy w stanie kontrolować ilość czasu, przez jaki przechowujemy wywar. Koniecznie dowiedz się, jakie przyprawy najlepiej dodać do garnka podczas gotowania rosołu. Sprawdź co możesz przyrządzić z mięsa oraz warzyw wyjętych z rosołu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Anna Lewandowska do ogórkowej dodaje niezwykłe mięso. Mało kto by na to wpadł
Ekspresowe rogaliki zrobisz z 2 składników. Nigdzie nie kupisz lepszych
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama