Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, aby naleśniki były puszyste i delikatne?
Pixabay / RitaE

Co zrobić, aby naleśniki były puszyste i delikatne?

24 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Naleśniki są częstym wyborem, gdy nie mamy ochoty na długie gotowanie. Ich przygotowanie jest stosunkowo szybkie i nie wymaga drogich składników. Spora grupa domowych kucharzy ma problem ze zrobieniem dobrego ciasta, które będzie puszyste i delikatne.

W wielu przepisach można znaleźć remedium na to, czyli wodę gazowaną. Można uznać ją za niezły dodatek, jednak jest coś, co działa jeszcze lepiej i, ponadto, dodaje niepowtarzalny, wspaniały smak. Jeśli więc nie wiesz jak dobrze zrobić naleśniki, mamy rozwiązanie.

Naleśniki z dodatkiem piwa

Piwo może się dla części wydawać dziwnym składnikiem, jednak w kuchni bardzo często się je wykorzystuje - po obróbce termicznej w daniach nie czuć smaku piwa, lecz potrafi on wzmocnić i uwypuklić inne aromaty. Nagazowanie sprzyja przy okazji w uzyskaniu delikatnego i puszystego ciasta.

Do naleśników warto wykorzystać dwa rodzaje piwa. Ciemne, ciężkie i słodkie piwo sprawdzi się przy robieniu słodkich naleśników, z kolei lżejsze, bardziej chmielowe nada się do wytrawnej wersji. W zależności, którą masz zamiar przygotować, odpowiednio dobierz rodzaj trunku.

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy powody tak wysokich cen warzyw w sklepach spożywczych. W tym tekście pokazujemy bardzo ciekawe odkrycie - w amerykańskim miodzie wykryto straszliwą substancję.

Źródło: bhofack2, Getty Images Pro

Przepis na naleśniki z piwem

Składniki:

  • 1 szklanka piwa

  • 1 szklanka mleka

  • 1 i 3/4-2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 3/4-1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oleju

Zacznij od połączenia mokrych składników. Dokładnie roztrzep jajko z solą, aż uzyskasz delikatną piankę. Dodaj do niego piwo wraz z mlekiem i wymieszaj masę, aż będzie jednolita. Do jajek i mleka powoli wsypuj przesianą mąkę. Kiedy dodasz całą mąkę, mieszaj ciasto, aż do połączenia wszystkich składników.

Gdy konsystencja ciasta będzie przypominać rzadki budyń, jest gotowe. Gdy masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki, a gdy jest zbyt gęsta, dolej do niej mleka. Następnie należy odstawić miskę na 30 minut. Dzięki temu tekstura gotowych naleśników będzie o wiele przyjemniejsza.

Patelnie do naleśników mocno rozgrzej i przy użyciu ręcznika kuchennego nasmaruj ją tłuszczem. Wylewaj porcję ciasta, rozprowadź je po całej powierzchni naczynia i smaż na złoty kolor z obu stron. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: businessinsider.com.pl; wirtualnemedia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy