Warzywa są coraz droższe
Canva.com / Kzenon

Czemu warzywa są teraz tak drogie?

Nie da się ukryć, że świeże warzywa są produktami spożywczymi pożądanymi przez smakoszy. Na ich bazie możemy przygotować rozmaite frykasy. Podczas wizyty w sklepach możemy się srogo zdziwić. Wszystko przez wysokie ceny. Z czego one wynikają?

Smakowite warzywa odgrywają ważną rolę w życiu wielu smakoszy. Zgodnie z aktualną piramidą żywienia powinny one stanowić większość codziennego jadłospisu. Niestety, warzywa dostępne w sklepach bardzo podrożały.

Warzywa drogie jak nigdy

Mało kto spodziewałby się, że warzywa będą tyle kosztowały. Już wcześniej wspominaliśmy o drożyźnie w sklepach spożywczych. Tym razem skoncentrujemy się wyłącznie na warzywach. Ostatnie doniesienia nie napawają optymizmem.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Super Experss, niektóre warzywa podrożały nawet dwukrotnie. Przykładem jest, chociażby papryka. Rok temu za kilogram płaciliśmy 11,20 zł. Dziś cena wynosi 22,67 zł.

Pomidory w zeszłym roku kosztowały 6,50 zł. Ich cena wzrosła do 11,99 zł. Z kolei jeden kalafior mogliśmy wcześniej dostać za 7,20 zł. Aktualnie kosztuje on aż 13,30 zł. Nie lepiej prezentuje się sytuacja z rzodkiewkami. Pęczek wyceniany jest dziś na 4,50 zł. Jeszcze w zeszłym roku były dostępne w sklepach po 2,50 zł.

Produkty wycofane przez sanepidProdukty wycofane przez sanepidCzytaj dalej

Trzeba przyznać, że warzywa stają się powoli luksusem, na który nie każdy może sobie pozwolić. Wystarczy spojrzeć na niewielkie emerytury, które otrzymują Polacy. Nawet dodatki w postaci trzynastego świadczenia nie są w stanie sprostać podwyżkom cen.

Warzywa drożeją

(Canva / Vera_Petrunina)

Dlaczego warzywa tak podrożały?

Część osób obarczyłoby winą za ten fakt kryzys spowodowany pandemią. Jednak problem jest bardziej złożony i składa się na niego kilka czynników. Podwyżka cen warzyw wynika między innymi z większych kosztów pracy oraz podwyżek dotyczących opłat za energię.

Okazuje się, że warzywa drożeją również z powodu wzrostu cen skupu żywności. Czynniki te powodują, że rolnicy, chcąc nie chcąc muszą sprzedawać produkty po wyższych kwotach. Na podwyżki wpływa jeszcze jeden powód.

Warzywa, które dopiero wchodzą na rynek, sprzedawane są przez rolników po wyższych cenach. Oni wiedzą, że klienci są przygotowani na to, że wszystko jest drogie. Za 2-3 tygodnie ten skok cen nowalijek powinien ustępować — wyjaśnił przytaczany przez Super Express ekonomista, Marek Zuber.

Powyższa wypowiedź może nas trochę uspokoić. Nie możemy jednak zapominać, że ceny wszystkich produktów spożywczych nie będą tak niskie jak jeszcze kilka lat temu. W zaistniałej sytuacji warto wiedzieć, która sieć sklepów jest najtańsza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Super Express; InnPoland

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł