Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę kilka składników, zawijam w papier i wrzucam na patelnię. Po chwili mam pyszny obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.05.2024 09:36

Biorę kilka składników, zawijam w papier i wrzucam na patelnię. Po chwili mam pyszny obiad

zawinięte w papier danie
fot. youtube.com/edabeztruda

Ta pierś z kurczaka zapiekana na patelni z ziemniakami to niezwykle prosty sposób na tani obiad. Wystarczą dwa składniki i tyleż czynności, by w kilka chwil mieć gotowe ciekawie i nietypowo podane mięso.

Tani obiad z drobiu

Pierś kurczaka to dziś jedno z najpopularniejszych i przy tym najtańszych mięs. Jest przede wszystkim chuda i bogata w białko, dlatego dietetycznie rzecz biorąc to warty uwagi wybór. Nieco gorzej w jego przypadku z zawartością antybiotyków, dlatego w miarę możliwości najlepiej kupować kurczaka z hodowli ekologicznych.

W tym przepisie obrabiamy go w dość nietypowy sposób. Zamiast smażyć albo piec w piekarniku, łączymy to co najlepsze w tych metodach – kurczak trafia do papierowych papilotów, a następnie na pozbawioną tłuszczu patelnię. Piecze się razem z ziemniakami, co czyni ten obiad jeszcze prostszym i szybszym.

Projekt bez nazwy-31.jpg
fot. youtube.com/edabeztruda
Żaden olej, żadne masło. Na tym zrobisz jeszcze lepszą jajecznicę, będzie cudownie kremowa

Kurczak na szybki obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału [Еда без Труда] Ольга Мирошниченко. Warto pamiętać, że w tego typu przepisach można zaszaleć z przyprawami, a także wzbogacać danie na inne sposoby, np. dodając inne warzywa czy zioła.

Składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • 400 g ziemniaków typu B/C lub C
  • Przyprawy: słodka papryka, wędzona papryka, czosnek, sól, pieprz
  • Olej roślinny

Papiloty z kurczaka

Kurczaka oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie filet przekrawamy z grubości na pół, a obie połówki oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Przekładamy je do miseczki z zimną wodą, płuczemy, a następnie dokładnie odciskamy z wody.

Wycinamy dwa kwadratowe arkusze papieru do pieczenia. Każdy z nich smarujemy olejem i na środku oprószamy hojnie mieszanką wybranych przypraw. Na połowie przyprawionej powierzchni papieru układamy warstwę startych ziemniaków. Na niej kładziemy kurczaka i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. 

Papier składamy na pół i zawijamy brzegi naśladując kształt pieroga. Papier musi dokładnie zamykać mięso. Papiloty z kurczakiem układamy na gorącej patelni i pieczemy pod przykryciem przez ok. 30 minut, obracając danie w połowie tego czasu. Przez papier z obu stron powinna prześwitywać brązowa powierzchnia upieczonych ziemniaków.

Wypróbuj też przepisy na ekspresowy deser z czekolady i ciasta francuskiego oraz szybkie danie z gotowych placków.

Projekt bez nazwy-30.jpg
fot. youtube.com/edabeztruda