Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Smutne realia mrożonych ryb w Polsce
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 24.04.2021 02:00

Smutne realia mrożonych ryb w Polsce

Ryba mrożona ma swoje wady
Canva.com / RusN

Mrożone ryby przeważnie nie wzbudzają u nas większych emocji. Niejednokrotnie przygotowywaliśmy z nich wyjątkowe specjały. Okazuje się, że oprócz mięsa może znaleźć się w nich coś więcej. Wszystko wyszło na jaw w trakcie inspekcji.

Mrożone ryby skrywały pewien sekret

Nie da się ukryć, że ryby w formie mrożonych filetów należą do grona produktów, które są regularne kupowane przez smakoszy. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jak błyskawicznie rozmrozić takie mięso. Ostatnie doniesienia wskazują, że niektórzy producenci oszukiwali klientów.

Inspekcja Jakości Handlowej przeprowadziła kontrolę mrożonych ryb. W związku z nią przeanalizowano produkty pochodzące z kilkudziesięciu sklepów. Owa kontrola potwierdziła, że na 178 partii, aż 46 z nich miała pewne nieprawidłowości.

Okazało się, że mrożone ryby w swoim składzie miały zbyt wiele glazury. Zamrożona woda zwiększała wagę produktu. Tym samym klienci zamiast za rybę płacili za wodę. Nieprawidłowość wpływała również na rozbieżność w tabelach wartości odżywczych. Kilkukrotne glazurowanie ryby jest nieuczciwą praktyką producentów.

Jakie jeszcze niedopatrzenia wykryła inspekcja?

Woda nie była jednak jedynym problemem. Mrożone ryby pochodzące z produkcji przemysłowe określane byłe mianem „swojskich”. W niektórych produktach wykryto substancje słodzące, których nie uwzględniono na etykiecie.

W składach niektórych mrożonych ryb nie wyszczególniono alergenów. Brakowało także informacji o tym, w jakich warunkach i ile czasu należy przechowywać produkt po otwarciu. Oczywiście mrożone ryby mają również swoje plusy.

(Canva / jarino47)

Zalety mrożonych ryb

Mrożenie produktów spożywczych wzbudza czasami pewne wątpliwości. Niektórzy smakosze obawiają się, że wówczas jedzenie traci swoje wartości odżywcze. Prawda jest zgoła odmienna. Okazuje się, że zamrożenie jest dobrym sposobem na zachowanie świeżości.

Ryby muszą być oczywiście zamrożone jak najwcześniej. Wówczas zachowają znacznie więcej składników odżywczych. W przypadku ryb, które są trzymane po prostu w chłodzie, cały czas postępuje proces powolnego rozkładu. Tym samym tracą one na pożywności.

Mrożone ryby pozwalają na uniknięcie marnowania żywności. Dotyczy to wszystkich produktów zakonserwowanych w ten sposób. Jednak zalety mogą być przyćmione nieuczciwymi zabiegami producentów. Właśnie dlatego kontrole są bardzo istotne. Warto wiedzieć, w jaki sposób można zamrozić domowe gołąbki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie; Gotujmy; O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba