Smakosze.pl Porady Co zrobić aby naleśniki nie były suche i łamliwe? Wystarczy unikać 1 błędu
canva/Skitterphoto, Pexels

Co zrobić aby naleśniki nie były suche i łamliwe? Wystarczy unikać 1 błędu

1 maja 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Suche i łamiące się naleśniki są zmorą każdego, kto decyduje się je przygotować. O ile przed wysychaniem po usmażeniu można się ochronić, tak wysychanie cieniutkich placuszków na patelni wymaga profilaktyki. Wystarczy jednak wlać do ciasta odrobinę oleju, aby się przed tym uchronić.

Naleśniki smakują najlepiej, gdy zachowują swoją delikatność oraz elastyczność przez dłuższy czas. Dzięki temu można je wygodnie zawijać wokół najróżniejszych farszy i cieszyć się ich smakiem z dużą przyjemnością.

Odrobina oleju zmienia nieco strukturę ciasta i chroni je przed nadmiernym wyschnięciem podczas smażenia. Dodatkowo niweluje się problem przywierania naleśników do patelni.

Przepis na idealnie wilgotne naleśniki

Składniki:

  • 450 g mąki

  • 500 ml mleka

  • 4 jajka

  • 1 szklanka skrobi

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka cukru

  • 1 szklanka gorącej wody

  • odrobina soli

Rozpocznij od wbicia jajek do miski i ubicia ich na puszystą pianę. Pod koniec miksowania wsyp do nich cukier oraz szczyptę soli. Wlej do miski mleko, a także olej i miksuj jeszcze kilka minut. W międzyczasie doprowadź szklankę wody do wrzenia.

Skrobię w osobnej misce zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę, wlej ostudzoną skrobię i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Przy okazji rozgrzej patelnie i posmaruj ją niewielką ilością tłuszczu.

Wylewaj na nią porcje ciasta, rozprowadzaj ją równomiernie po całej powierzchni i smaż z obu stron na lekko złocisty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na talerz i powtarzaj czynność, aż całe ciasto zostanie wykorzystane . N aleśniki można jeść na zimno i ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/Anneleven

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy