Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wykorzystać skorupki po jajkach?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:48

Jak wykorzystać skorupki po jajkach?

Skorupki jajek
canva/FSTOPLIGHT, Getty Images Signature

Skorupki jajek zazwyczaj traktowane są przez nas jako bezużyteczny odpad, który należy wyrzucić do śmieci. Można je jednak wykorzystać do wielu zadań, takich jak nawożenie roślin, czyszczenie mocno zabrudzonych powierzchni, czy wytworzenie domowego suplementu wapnia. Przygotowanie skorupek pokazujemy poniżej.

Jajka są jednym z najlepszych i najtańszych źródeł białka w diecie, dlatego wiele Polaków zajada się nimi regularnie. Niestety po rozbiciu jajka, produktem ubocznym pozostają skorupki, z którymi większość osób nie wie co zrobić. Jeśli nie chcesz ich wyrzucać, mamy doskonałe rozwiązania.

Skorupki jajek są bardzo dobrym źródłem węglanu wapnia, substancji koniecznej w diecie człowieka do zachowania zdrowych zębów oraz kości. Dodatkowo obecne są w nich inne minerały, z których można mieć bardzo dobry użytek - wystarczy skorupki odpowiednio przygotować przed wykorzystaniem.

Skorupki jaj jako nawóz roślinny

Nie każdy może przemóc się do spożywania rozdrobnionych skorupek, lecz jeśli masz w domu rośliny w doniczkach, te pokochają cię za zrobienie im domowego nawozu. Skorupki jaj sprawdzają się do tego idealnie. Istnieje na to kilka wygodnych sposobów.

Po pierwsze wymyte z jajek skorupki układa się w słoiku i zalewa je wrzątkiem. Tak muszą moczyć się przez kilka dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie do wody przenikną cenne składniki odżywcze. Takim nawozem należy podlewać rośliny raz w tygodniu - szczególnie te, które mają zamiłowanie do gleby zasadowej.

Oczywiście istnieje metoda ograniczająca pracę do minimum i polega na włożeniu wyczyszczonych skorupek wprost do gleby wokół roślin lub do kompostownika. Tak skorupki będą wydzielać swoje substancji powoli do gleby, delikatnie nawożąc kwiaty.

Suplement diety i środek ścierający

Przed spożyciem, skorupki warto dokładnie wyczyścić i upiec w piekarniku rozgrzanym do najwyższej możliwej temperatury. Uprażone skorupki następnie mieli się na sypki pył i stosuje po jednej łyżeczce dziennie, jako dodatek do soków, koktajlów czy kawy.

Delikatnie pokruszone czyste skorupki są także idealnym ścierniwem do garnków z wymagającymi zabrudzeniami. Ostre krawędzie skorupek z łatwością ścierają przypalone jedzenie czy zapiekły tłuszcz, a po czyszczeniu wystarczy przepłukać je płynem do naczyń i wodą.

Następnym sposobem na użycie skorupek, jest przyrządzenie domowego peelingu do ciała. Proszek miesza się z oliwą, olejem kokosowym czy miodem i okrężnymi ruchami wciera w skórę całego ciała. Drobinki ułatwią złuszczanie się martwego naskórka, co pozwoli uzyskać gładką i zdrową skórę.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile czasu gotować jajko na miękko. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Proszek ze skorupek jaj

Źródło zdjęcia: canva/chamillewhite

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dom.wp.pl; zywienie.medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka Dieta