Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Garść porad
Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Wystarczy jeden, prosty trik babci, aby gorący tłuszcz nikogo nie poparzył i nie pobrudził ścian. Wsyp odrobinę soli na suchą patelnię, a będziesz zachwycony efektem. Dowiedz się, jak smażyć na patelni bez pryskania oleju.
Koniec z pryskającym olejem podczas smażenia mięsa, placków i innych dań. Wystarczy zastosować stary i sprawdzony trik, aby sprawnie przygotowywać potrawy bez poparzeń i bez plam. Bardzo ważne, aby patelnia byłą zupełnie sucha, podobnie jak produkty, które będziemy smażyć.
Pryskającym olejem możemy się poważnie poparzyć, ponieważ rozgrzany tłuszcz osiąga dużo wyższą temperaturę, niż wrząca woda. Plamy po oleju są również trudne do umycia. Jeśli nie masz zabezpieczonej ściany przy kuchence, olej nie zejdzie z farby lub tapety.
Dowiedz się również, jak pielęgnować drewniane akcesoria kuchenne. Wystarczy odpowiednio je zaimpregnować w produkcie, który z pewnością masz w domu. Deski, wałki, stolnice i inne utrzymasz również w idealnej czystości.
Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia?
Olej wlewajmy na idealnie suchą, nieuszkodzoną patelnię. Przed smażeniem dokładnie wysuszmy wszystkie produkty, które chcemy przygotować na rozgrzanym oleju. Nawet kilka kropelek wody sprawi, że gorący tłuszcz zacznie pryskać.
Jest jeszcze jeden sprawdzony sposób, który sprawi, że olej nie będzie pryskać. Wystarczy, że suchą patelnię posypiemy solą. Przyprawa skutecznie zapobiega pryskaniu wrzącego tłuszczu. Natrzyjmy odrobiną soli dno patelni i możemy już podgrzewać olej.
Źródło zdjęcia: canva/ Ugur Karakoc
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ile kosztują czereśnie w 2022? Jaka jest cena za kilogram owoców?
Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę
Źródło: polki.pl, gotowanie.onet.pl