Smakosze.pl
Dbanie o drewniane akcesoria kuchenne. Najważniejsze zasady

canva/ cyano66, Getty Images

Dbanie o drewniane akcesoria kuchenne. Najważniejsze zasady

27 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Dbanie o drewniane akcesoria kuchenne jest kluczowe, aby wyglądały ładnie i służyły nam w kuchni przez wiele lat. Najważniejszym elementem jest impregnacja, która zapobiega przedostawaniu się wody wgłąb drewna, dzięki czemu wszystkie akcesoria kuchenne przez lata wyglądają jak nowe.

Drewniane akcesoria kuchenne cieszą się ogromną popularnością. Nic dziwnego, są trwałe, mocne, a przy odpowiedniej pielęgnacji, możemy korzystać z nich przez wiele lat. Niezależnie od tego, czy używasz drewnianego wałka, deski, chochli, wszystkie akcesoria musisz zaimpregnować.

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

CZYTAJ DALEJ

Do impregnacji i pielęgnacji drewnianych akcesoriów wykorzystasz oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sól, sok z cytryny i sodę oczyszczoną. Te produkty skutecznie pomogą Ci zaimpregnować i pielęgnować drewno w kuchni, zupełnie naturalnie i bez chemicznych środków.

Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie myć drewnianych akcesoriów w zmywarce do naczyń. Wysoka temperatura, woda i środek do mycia, będą agresywnie działać na delikatną strukturę drewna i przyczynią się do szybszej degradacji.

Impregnacja oliwą z oliwek lub octem jabłkowym

Impregnacja oliwą i octem jest bardzo prosta. Oliwę rozprowadź dokładnie na akcesoriach drewnianych przy pomocy lnianej ściereczki i odstaw do wyschnięcia, następnie powtórz czynność.

Jeśli natomiast chcesz zaimpregnować akcesoria przy pomocy octu, zanurz je w produkcie i odstaw na całą noc. Tak zaimpregnowane akcesoria z drewna są gotowe do użycia i zabezpieczone przed wodą.

Pielęgnacja drewnianych akcesoriów kuchennych

Do pielęgnacji również wykorzystasz produkty, które z pewnością masz w domu. Soda oczyszczona doskonale radzi sobie z plamami po krojeniu warzyw czy owoców. Jeśli chcesz natomiast pozbyć się uciążliwego zapachu po mięsie i rybach, deskę natrzyj sokiem z cytryny- ten sposób działa błyskawicznie.

Do pozbycia się przyklejonych resztek ciasta z wałka lub stolnicy, doskonale sprawdzi się sól kuchenna. Natrzyj nią problematyczne miejsce i pocieraj- ciasto zejdzie od razu, bez namaczania.

Oliwa z oliwek i ocet w butelkach

Źródło zdjęcia: canva/ draghicich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Czy powinno obrywać się liście pomidorów? Odpowiedź może zaskoczyć

  • Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

  • Białe, czarne czy czerwone - które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź zaskakuje

Źródło: nakrywamy.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >