Dbanie o drewniane akcesoria kuchenne. Najważniejsze zasady
Dbanie o drewniane akcesoria kuchenne jest kluczowe, aby wyglądały ładnie i służyły nam w kuchni przez wiele lat. Najważniejszym elementem jest impregnacja, która zapobiega przedostawaniu się wody wgłąb drewna, dzięki czemu wszystkie akcesoria kuchenne przez lata wyglądają jak nowe.
Drewniane akcesoria kuchenne cieszą się ogromną popularnością. Nic dziwnego, są trwałe, mocne, a przy odpowiedniej pielęgnacji, możemy korzystać z nich przez wiele lat. Niezależnie od tego, czy używasz drewnianego wałka, deski, chochli, wszystkie akcesoria musisz zaimpregnować.
Do impregnacji i pielęgnacji drewnianych akcesoriów wykorzystasz oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sól, sok z cytryny i sodę oczyszczoną. Te produkty skutecznie pomogą Ci zaimpregnować i pielęgnować drewno w kuchni, zupełnie naturalnie i bez chemicznych środków.
Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie myć drewnianych akcesoriów w zmywarce do naczyń. Wysoka temperatura, woda i środek do mycia, będą agresywnie działać na delikatną strukturę drewna i przyczynią się do szybszej degradacji.
Impregnacja oliwą z oliwek lub octem jabłkowym
Impregnacja oliwą i octem jest bardzo prosta. Oliwę rozprowadź dokładnie na akcesoriach drewnianych przy pomocy lnianej ściereczki i odstaw do wyschnięcia, następnie powtórz czynność.
Jeśli natomiast chcesz zaimpregnować akcesoria przy pomocy octu, zanurz je w produkcie i odstaw na całą noc. Tak zaimpregnowane akcesoria z drewna są gotowe do użycia i zabezpieczone przed wodą.
Pielęgnacja drewnianych akcesoriów kuchennych
Do pielęgnacji również wykorzystasz produkty, które z pewnością masz w domu. Soda oczyszczona doskonale radzi sobie z plamami po krojeniu warzyw czy owoców. Jeśli chcesz natomiast pozbyć się uciążliwego zapachu po mięsie i rybach, deskę natrzyj sokiem z cytryny- ten sposób działa błyskawicznie.
Do pozbycia się przyklejonych resztek ciasta z wałka lub stolnicy, doskonale sprawdzi się sól kuchenna. Natrzyj nią problematyczne miejsce i pocieraj- ciasto zejdzie od razu, bez namaczania.
Źródło zdjęcia: canva/ draghicich
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy powinno obrywać się liście pomidorów? Odpowiedź może zaskoczyć
Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda
Białe, czarne czy czerwone - które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź zaskakuje
Źródło: nakrywamy.pl