Smakosze.pl
Jak zrobić idealny smażony bób?

canva/ALLEKO, Getty Images

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

28 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Bób jest doskonałym warzywem strączkowym, które zawiera mnóstwo białka, błonnika i witamin. Warto przygotować go prosto — na patelni, z dodatkiem cebuli i czosnku. W tej odsłonie jest naprawdę smaczne. Spróbujecie?

Bób, choć jest wyjątkowo zdrowy, nie każdemu posłuży. Podpowiadaliśmy już, kto powinien go unikać i wyjaśnialiśmy, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupach, by wybrać świeżą porcję warzywa. Tym razem mamy dla was smaczną i prostą recepturę, która przekona największych sceptyków. Skusicie się?

Kultowy coleslaw z kalafiora

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborny bób z patelni

Składniki:

  • 300 g młodego bobu

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżka tartego parmezanu

  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Bób płuczemy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 do 10 minut, a następnie odcedzamy go na durszlaku. Przelewamy go zimną wodą i obieramy. Cebule także pozbawiamy łupiny i siekamy ją.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po około 2 minutach wrzucamy rozdrobnioną natkę pietruszki i bób. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.

Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy go również oprószyć odrobiną ostrej papryki. Na koniec bób posypujemy tartym parmezanem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Bób będzie wegańską przekąską, jeśli pominiemy parmezan. Możemy go też zastąpić produktem roślinnym.

  • Poza sezonem również możecie cieszyć się tym smaczny daniem. Wystarczy, że ugotujecie bób mrożony.

  • Bób warto zalać gorącą wodą i odstawić na 2 godziny, nim zaczniemy go przyrządzać. Dzięki temu będzie lżej strawny.

Smażony bób można podać z makaronem

Smażony bób można podać z makaronem

Źródło zdjęcia: canva/SvegStock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >