Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę
Bób jest doskonałym warzywem strączkowym, które zawiera mnóstwo białka, błonnika i witamin. Warto przygotować go prosto — na patelni, z dodatkiem cebuli i czosnku. W tej odsłonie jest naprawdę smaczne. Spróbujecie?
Bób, choć jest wyjątkowo zdrowy, nie każdemu posłuży. Podpowiadaliśmy już, kto powinien go unikać i wyjaśnialiśmy, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupach, by wybrać świeżą porcję warzywa. Tym razem mamy dla was smaczną i prostą recepturę, która przekona największych sceptyków. Skusicie się?
Przepis na wyborny bób z patelni
Składniki:
300 g młodego bobu
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka tartego parmezanu
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Bób płuczemy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 do 10 minut, a następnie odcedzamy go na durszlaku. Przelewamy go zimną wodą i obieramy. Cebule także pozbawiamy łupiny i siekamy ją.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po około 2 minutach wrzucamy rozdrobnioną natkę pietruszki i bób. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy go również oprószyć odrobiną ostrej papryki. Na koniec bób posypujemy tartym parmezanem. Smacznego.
Wskazówki:
Bób będzie wegańską przekąską, jeśli pominiemy parmezan. Możemy go też zastąpić produktem roślinnym.
Poza sezonem również możecie cieszyć się tym smaczny daniem. Wystarczy, że ugotujecie bób mrożony.
Bób warto zalać gorącą wodą i odstawić na 2 godziny, nim zaczniemy go przyrządzać. Dzięki temu będzie lżej strawny.
Źródło zdjęcia: canva/SvegStock Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku
Źródło: przyslijprzepis