Co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne?
Wytrawna galareta, czy inaczej zimne nóżki są przysmakiem, który doskonale nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Nóżki dużą popularnością cieszyły się lata temu, jednak teraz wracają znów do łask. Ich smak i konsystencja są bowiem niepowtarzalne. Dziś powiemy wam, co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne.
Zimne nóżki gotuje się na nogach wieprzowych, rzadziej cielęcych. To właśnie zawarty w ich skórze i kościach kolagen, sprawiają, że galareta ścina się nawet bez dodatku żelatyny. Wiele osób przy przyrządzaniu nóżek ma jednak problem z tym że robią się mętne. Co prawda nadal smakują dobrze, jednak nie wyglądają już tak apetycznie, jak powinny.
Co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne?
Gotujesz nóżki i widzisz, że wywar nie jest klarowny? Możesz to zmienić w dość prosty sposób, używając białek jaj i octu.
Jak to zrobić? 2 białka ubij na sztywną pianę i umieść ją w gorącym wywarze razem z 2 łyżkami octu. Całość dokładnie wymieszaj, a potem zagotuj na niedużym ogniu. Po kilku minutach przecedź wywar przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem lub kilkukrotnie złożoną gazą.
Wszelkie zanieczyszczenia powinny pozostać na sitku. Jeśli jednak przezroczystość wywaru w dalszym ciągu cię nie satysfakcjonuje, możesz powtórzyć jego klarowanie przy użyciu świeżej piany i octu.
Jak gotować nóżki, by nie były mętne?
Na przyszłość zapamiętaj jednak, z jakiego powodu nóżki tracą klarowność. Otóż zwykle przyczyną mętnienia wywaru jest fakt, że mięso zalewasz gorącą wodą.
Następnym razem zalej więc nóżki zimną wodą i gotuj je długo na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce, tak by wywar tylko pyrkał. W ten sposób do wywaru przejdą składniki smakowe i aromatyczne, a także te, które umożliwią ścięcie się galarety.
Po dokładny przepis na zimne nóżki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis Ewy Wachowicz na zimne nóżki .
Źródło zdjęcia: canva/Vesnaandjic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: shareinfo, ampnewsy.gotujmy