Zimne nóżki według przepisu Ewy Wachowicz
Zimne nóżki są imprezową klasyką, bez których żadna uroczystość nie może się udać. Potrawa z przepisu Ewy Wachowicz zachwyca pewnym niekonwencjonalnym dodatkiem. Mowa o przepiórczych jajach, które zachwycają smakiem i małą wielkością.
Zimne nóżki mogą niektórych odtrącać nazwą oraz formą - nie każdy bowiem lubi jeść zimną galaretę. Fani jednak nie zważają na takie szczegóły i zajadają się przy każdej możliwej okazji.
Ewa Wachowicz, jako jedna z najsławniejszych polskich ekspertów kulinarnych, zdecydowała się wprowadzić do tradycyjnej receptury zmianę. Zamiast zwykłych jajek kurzych, Wachowicz korzysta z przepiórczych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zimne nóżki Ewy Wachowicz
Składniki:
2 nóżki wieprzowe
2 golonki
3 marchewki
2 pietruszki
jajka przepiórcze
puszka groszku
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
ocet
chrzan
Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek. Włóż je do garnka, zalej wodą, dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe. Przykryj naczynie i gotuj na niewielkim ogniu przez 4 godziny.
Po tym czasie umyj warzywa i obierz je ze skórki. Pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do wywaru. Dopraw go solą oraz pieprzem, a następnie gotuj jeszcze przez godzinę.
Mięso wyciągnij z wywaru i oddziel mięso od kości. Wyłóż warzywa i ułóż je w tortownicy. Dodaj odcedzony groszek oraz jajka przepiórcze gotowane na twardo. Wrzuć mięso i zalej całość przecedzonym i zimnym wywarem. Wstaw na noc do lodówki. Podawaj z octem oraz chrzanem.
Źródło: canva/elena_hramowa, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ewawachowicz.pl