Smakosze.pl Porady Co zrobić z zakalcem w cieście według Ani Starmach?
canva/diogoppr, Getty Images; Pawel Wodzynski/East News

Co zrobić z zakalcem w cieście według Ani Starmach?

13 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zakalec może przytrafić się dosłownie każdemu z nas, niezależnie od umiejętności kulinarnych - wystarczy jeden mały błąd i szanse na zakalec stają się ogromne. Według Ani Starmach nie należy się tym jednak przejmować - ciasto z czy bez zakalca smakuje, jak tłumaczy ekspertka, tak samo dobrze.

Zakalec jest rzeczą stosunkowo częstą w przypadku ciast robionych przez amatorów. Nieznajomość sztuki pieczenia wynika najczęściej z braku doświadczenia, dlatego nie należy się poddawać.

Warto także pamiętać, że istnieje ogromna grupa osób, które zakalec uwielbiają. Co ciekawe zalicza się do niej nawet sama Ania Starmach, która dała swoim fanom radę właśnie w kontekście cukiernictwa.

Ania Starmach tłumaczy co zrobić z zakalcem

Niektórzy z pewnością mogą być zaskoczeni słowami Starmach, jednak trzeba pamiętać, że kucharka jest pewnym autorytetem w swojej dziedzinie. Dlatego następnym razem przy "wpadce" nie daj się ponieść emocjom.

- Sernik, który opadł, smakuje dokładnie tak samo, jak ten, który nie opadł. Zakalec w pierniku może być pyszny, więc rada jest jedna: po prostu się tym nie przejmujcie - powiedziała Anna Starmach w rozmowie z portalem plejada.pl

Starmach również nie zawsze piecze idealne ciasta

Nawet poziom bardzo zaawansowany, jaki reprezentuje Starmach, nie zapewnia 100% bezpieczeństwa przed popełnianiem błędów. Często są one spowodowane nie naszą winą, lecz źle zapisanymi przepisami.

- Zakalce, czy przypalone ciasto, tak występowało u mnie nie raz. Akurat nie w przypadku wypieków świątecznych, bo tutaj zawsze korzystam z takich sprawdzonych przepisów. Natomiast w ciągu roku, gdy próbuje modyfikować jakiś przepis, wtedy o te wpadki jest naprawdę prosto - mówi dalej Starmach.

Jak uniknąć zakalca?

Jeśli mimo wszystko dalej starasz się zapobiec zakalcowi, skup się przede wszystkim na: temperaturze składników, instrukcjom w sprawdzonej recepturze, a także proporcjom produktów.

Niektóre ciasta przygotowuje się ze składników o temp. pokojowej, inne wymagają mocno schłodzonych produktów. Niezastosowanie się do takich wskazówek zwykle kończy się właśnie zakalcem.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać dobrego makowca. Ten tekst wyjawia przepis na kultowe leśne szyszki z preparowanego ryżu.

Puszysty biszkopt

Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: plejada.pl; newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy