Chleb w jajku i mleku. Szybko, prosto i przepysznie
Nie wiecie co zrobić z chlebem, który stwardniał? Pokrójcie go w kromki i usmażcie w jajku i mleku. Ten zapomniany nieco przepis pomoże wam uratować pieczywo przed wyrzuceniem. Sprawdźcie, jak przyrządzić kultowy specjał.
Czasami warto wrócić do smaków z dzieciństwa. Kluski ziemniaczane czy racuchy to nie jedyne ze znanych nam z domów rodzinnych specjałów. Przysmakiem, który z pewnością pojawiał się u wielu z was, był chleb w jajku i mleku — chrupiący, rumiany i pyszny. Jeżeli macie pod ręką czerstwy chleb — koniecznie spróbujcie.
Przepis na chleb w mleku i jajku z ziołami
Składniki:
pół czerstwego białego chleba
2 jaja
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki kurkumy
8 łyżek oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Chleb kroimy na kromki, przekrawamy je na pół. Do głębokich talerzy wlewamy osobno mleko i jaja. Jaja roztrzepujemy widelcem, a następnie wsypujemy do nich przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki chleba moczymy w mleku i obtaczamy w jajku. Rumienimy je na patelni z obu stron. Podajemy na ciepło z sałatką.
Wskazówki:
Jeśli lubicie, możecie do masy jajecznej wsypać sproszkowany czosnek i cebulę granulowaną. Te dodatki sprawdzą się także, gdy podsmażymy je na patelni i podamy w formie okrasy.
Chleb możecie też pokroić w drobne kostki. Po usmażeniu z powodzeniem zastąpi grzanki — idealny dodatek do zup czy sałatek.
Źródło zdjęcia: canva/sal61
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis