Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chleb w jajku i mleku. Szybko, prosto i przepysznie

Chleb w jajku i mleku. Szybko, prosto i przepysznie

Chleb w jajku i mleku
canva/Eugene4873

Nie wiecie co zrobić z chlebem, który stwardniał? Pokrójcie go w kromki i usmażcie w jajku i mleku. Ten zapomniany nieco przepis pomoże wam uratować pieczywo przed wyrzuceniem. Sprawdźcie, jak przyrządzić kultowy specjał.

Czasami warto wrócić do smaków z dzieciństwa. Kluski ziemniaczane czy racuchy to nie jedyne ze znanych nam z domów rodzinnych specjałów. Przysmakiem, który z pewnością pojawiał się u wielu z was, był chleb w jajku i mleku — chrupiący, rumiany i pyszny. Jeżeli macie pod ręką czerstwy chleb — koniecznie spróbujcie.

Przepis na chleb w mleku i jajku z ziołami

Składniki:

  • pół czerstwego białego chleba

  • 2 jaja

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki kurkumy

  • 8 łyżek oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Chleb kroimy na kromki, przekrawamy je na pół. Do głębokich talerzy wlewamy osobno mleko i jaja. Jaja roztrzepujemy widelcem, a następnie wsypujemy do nich przyprawy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki chleba moczymy w mleku i obtaczamy w jajku. Rumienimy je na patelni z obu stron. Podajemy na ciepło z sałatką.

Wskazówki:

  • Jeśli lubicie, możecie do masy jajecznej wsypać sproszkowany czosnek i cebulę granulowaną. Te dodatki sprawdzą się także, gdy podsmażymy je na patelni i podamy w formie okrasy.

  • Chleb możecie też pokroić w drobne kostki. Po usmażeniu z powodzeniem zastąpi grzanki — idealny dodatek do zup czy sałatek.

Dodatek sera wyśmienicie podkręci smak kultowego specjału
Dodatek sera wyśmienicie podkręci smak kultowego specjału

Źródło zdjęcia: canva/sal61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram