Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane bez tłuszczu?
Chrupiące, smaczne a przy tym lekkie placki ziemniaczane? To możliwe. Wystarczy odpowiednie smażenie, a rarytas będzie zdrowy. Zaopatrzcie się w dobrą patelnię i wypróbujcie nasz nowy przepis. Zaskoczy was delikatność tych placków.
Placki ziemniaczane uważane są za danie tłuste i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Wiele osób, chcąc schudnąć, unika ich. Tymczasem stosując odpowiednie patenty, m.in. smażąc bez tłuszczu, nasze placki będą lekkie. Bez obaw — pozostaną przy tym tak smaczne, jak tradycyjne, smażone na oliwie.
Przepis na wyśmienite placki ziemniaczane bez tłuszczu
Z podanych proporcji wyjdzie wam około 20 placków.
Składniki:
500 g ziemniaków
1 spora cebula
1 średnie jajo
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Analogicznie traktujemy cebulę. Warzywa wkładamy do miski i solimy. Odstawiamy je na kwadrans.
Po tym czasie odlewamy z masy wodę. Wbijamy jajo, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Placki smażymy na niewielkim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
Danie będzie jeszcze zdrowsze, jeśli jajo zastąpicie kleikiem z siemienia lnianego. Wystarczy jedna łyżka zmielonych ziaren zalana trzema łyżkami wrzątku. Masa będzie odpowiednio zwarta, by ją usmażyć.
Jeżeli chcecie oszczędzić sobie tarcia warzyw, skorzystajcie z blendera, podobnie jak w tym przepisie. Dalej postępujcie według instrukcji opisanej powyżej.
Źródło zdjęcia: canva/oksix
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: dietetyczne-przepisy