Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby pieczony boczek był soczysty i przyrumieniony?

Co zrobić, żeby pieczony boczek był soczysty i przyrumieniony?

Co zrobić, żeby pieczony boczek był soczysty i przyrumieniony?
canva/grafvision

Macie ochotę na soczysty i ładnie przyrumieniony boczek? Wiemy, co musicie zrobić, by właśnie taki wyszedł. Niezbędna będzie dobra marynata i odpowiednie dobranie czasu pieczenia. Sprawdźcie ten niezawodny przepis.

Dobrze przyrządzony boczek będzie smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest kilka warunków, które trzeba spełnić, aby specjał się udał. Przede wszystkim zaopatrzmy się w odpowiednie mięso. Do pieczenia najlepszych będzie surowy boczek o średniej zawartości tłuszczu. Chudy łatwiej przesuszyć, a tłusty będzie ciężkostrawny.

Gdy już mamy odpowiedniej wielkości kawałek, możemy przystąpić do jego przyrządzania. Marynata jest bardzo ważnym puntem przygotowania specjału. Powinna być dobrze zbalansowana i bogata w smaku — wtedy mięso będzie naprawdę aromatyczne. Warto wiedzieć, że nacięcie skórki w kratkę pomoże wydobyć smaki.

Przepis na bardzo soczysty i rumiany boczek

Składniki:

  • 1,5 kg boczku dobrej jakości

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki majeranku suszonego

  • 1 łyżka czosnku granulowanego

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • szczypta ostrej papryki

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki soli

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Olej łączymy z sypkimi przyprawami. Powinniśmy uzyskać gęstą papkę, idealną, by natrzeć nią mięso. Następnie obieramy czosnek i kroimy go na małe kawałki. W mięsie robimy nacięcia, a w powstałych przestrzeniach umieszczamy wcześniej pocięte warzywo.

Tak przygotowany boczek wkładamy do rękawa do pieczenia. Szczelnie go zawiązujemy i marynujemy w lodówce przez 2-3 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mięso pieczemy przez około 1,5 godziny.

Po więcej pomysłów na pyszne dania zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na doskonałą zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i cebulką oraz wyjątkową recepturę na mielone zawijane w plastry boczku.

Mięso zawijane w boczek skusi niejednego smakosza
Mięso zawijane w boczek skusi niejednego smakosza

Źródło zdjęcia: canva/Jobrestful

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy, mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram