Smakosze.pl Porady Wystarczy 1 niewielki błąd i barszcz straci swój kolor. Niemal wszyscy go popełniają
canva/ woyzzeck

Wystarczy 1 niewielki błąd i barszcz straci swój kolor. Niemal wszyscy go popełniają

23 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Co zrobić żeby barszcz był czerwony? Tradycyjną potrawę wigilijną gotuj na wolnym ogniu. Bardzo ważny jest również czas gotowania. Zupę gotuj wyłącznie do momentu, kiedy warzywa zrobią się miękkie. Do wywaru dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny.

Barszcz czerwony jest tradycyjną potrawą wigilijną. Podajemy go z uszkami, pasztecikami, krokietami, czy drożdżowym kulebiakiem. Barszcz jest prostą w przygotowaniu zupą. Wystarczy jednak jeden błąd, a straci kolor i smak. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony?

Sekretem doskonałego barszczu jest odpowiednia długość gotowania i moc palnika. Nigdy nie gotuj wywaru przez kilka godzin i na największym ogniu , ponieważ nie będzie smaczny i zrobi się brązowy. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony? Do barszczu dodaj również ocet lub sok z cytryny. Te produkty zapobiegają utracie koloru. Warto dodać je więc do wywaru.

W wigilijnym barszczu kluczowe są dodatki. Potrawę dopraw zakwasem z buraków i wywarem z suszonych grzybów. Możesz wrzucić również kilka grzybów bezpośrednio do zupy. Bardzo ważne są również przyprawy i świeży czosnek. Dzięki nim barszcz wyjdzie za każdym razem.

Jak ugotować barszcz wigilijny, żeby nie stracił koloru?

Przegotowany barszcz czerwony traci swój piękny kolor, robi się brązowy. Wigilijne danie gotowane znacznie dłużej i na zbyt mocnym ogniu nie będzie mieć również pełnego smaku. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony?

Barszcz czerwony musi być gotowany na wolnym ogniu wyłącznie do momentu, aż warzywa zmiękną. Do wywaru warto dodać łyżkę octu lub soku z cytryny, żeby zapobiec utracie koloru.

Jak doprawić barszcz czerwony? Wigilijne danie będzie pełne smaku

Do gotujących się warzyw dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Nie zapomnij również o kilku ząbkach czosnku i jabłku. Jabłko pokrój na ćwiartki i dodaj, gdy warzywa zaczną robić się miękkie.

Bardzo ważnym składnikiem wigilijnej potrawy jest również zakwas z buraków oraz kilka suszonych grzybów. Do zupy możesz dolać również wodę po moczeniu grzybów, które wykorzystałaś do przygotowania uszek, kulebiaka lub pierogów.

Jak uratować przesolony bigos? Poznaj trik najlepszych kucharzy. Dowiedz się również, co zrobić, żeby masa makowa do makowca nie rozwarstwiała się podczas pieczenia.

barszcz czerwony
canva/superelaks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy