Wystarczy 1 niewielki błąd i barszcz straci swój kolor. Niemal wszyscy go popełniają
Co zrobić żeby barszcz był czerwony? Tradycyjną potrawę wigilijną gotuj na wolnym ogniu. Bardzo ważny jest również czas gotowania. Zupę gotuj wyłącznie do momentu, kiedy warzywa zrobią się miękkie. Do wywaru dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny.
Barszcz czerwony jest tradycyjną potrawą wigilijną. Podajemy go z uszkami, pasztecikami, krokietami, czy drożdżowym kulebiakiem. Barszcz jest prostą w przygotowaniu zupą. Wystarczy jednak jeden błąd, a straci kolor i smak. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony?
Sekretem doskonałego barszczu jest odpowiednia długość gotowania i moc palnika. Nigdy nie gotuj wywaru przez kilka godzin i na największym ogniu , ponieważ nie będzie smaczny i zrobi się brązowy. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony? Do barszczu dodaj również ocet lub sok z cytryny. Te produkty zapobiegają utracie koloru. Warto dodać je więc do wywaru.
W wigilijnym barszczu kluczowe są dodatki. Potrawę dopraw zakwasem z buraków i wywarem z suszonych grzybów. Możesz wrzucić również kilka grzybów bezpośrednio do zupy. Bardzo ważne są również przyprawy i świeży czosnek. Dzięki nim barszcz wyjdzie za każdym razem.
Jak ugotować barszcz wigilijny, żeby nie stracił koloru?
Przegotowany barszcz czerwony traci swój piękny kolor, robi się brązowy. Wigilijne danie gotowane znacznie dłużej i na zbyt mocnym ogniu nie będzie mieć również pełnego smaku. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony?
Barszcz czerwony musi być gotowany na wolnym ogniu wyłącznie do momentu, aż warzywa zmiękną. Do wywaru warto dodać łyżkę octu lub soku z cytryny, żeby zapobiec utracie koloru.
Jak doprawić barszcz czerwony? Wigilijne danie będzie pełne smaku
Do gotujących się warzyw dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Nie zapomnij również o kilku ząbkach czosnku i jabłku. Jabłko pokrój na ćwiartki i dodaj, gdy warzywa zaczną robić się miękkie.
Bardzo ważnym składnikiem wigilijnej potrawy jest również zakwas z buraków oraz kilka suszonych grzybów. Do zupy możesz dolać również wodę po moczeniu grzybów, które wykorzystałaś do przygotowania uszek, kulebiaka lub pierogów.
Jak uratować przesolony bigos? Poznaj trik najlepszych kucharzy. Dowiedz się również, co zrobić, żeby masa makowa do makowca nie rozwarstwiała się podczas pieczenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nigdy nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Są cenniejsze niż myślisz. Mało kto ma pojęcie
-
Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? 1 płyn jest niezwykle skuteczny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama