Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Bigos wyszedł zbyt słony? Nic straconego. Najlepsze kucharki mają wiedzą jak go uratować

Bigos wyszedł zbyt słony? Nic straconego. Najlepsze kucharki mają wiedzą jak go uratować

Jak uratować przesolony bigos?
canva/arfo

Czy wiecie, jak uratować przesolony bigos? Zadanie nie jest trudne. Wystarczy wrzucić do garnka surowego ziemniaka i gotować go wraz z potrawą nie dopuszczając do rozpadnięcia się. Warzywo wchłonie nadmiar przyprawy

O przesolenie dania podczas świątecznych przygotowań nietrudno. Na szczęście istnieją proste triki, które pomogą nam uchronić potrawy przed wyrzuceniem. Wzorem doświadczonych kucharek możemy np. wrzucić do garnka z bigosem surowego ziemniaka.

Jak uratować przesolony bigos? Surowy ziemniak będzie pomocny

Jeśli udało nam się dodać zbyt dużo soli do potrawy, wrzucenie obranego, dużego ziemniaka pokrojonego na kawałki poprawi smak. Wystarczy gotować warzywo wraz z daniem około 10 minut. W tym czasie stanie się ono przezroczyste, co świadczyć będzie o wchłonięciu przez nie soli.

Potem trzeba już tylko wyłowić je z naczynia i wyrzucić, a bigos doprawić tak, by nabrał odpowiedniego wyrazu. Jeśli to konieczne, można wspomóc się składnikami, które również pomogą zamaskować słoność np. koncentratem pomidorowym, suszonymi śliwkami czy jabłkiem. To ostatnie można wykorzystać nawet zamiast ziemniaka.

Co jeszcze pomoże pozbyć się nadmiaru soli?

Jeśli przyprawy jest tylko nieznacznie więcej niż chcemy, warto po prostu dodać dodatkową porcję kapusty — zwłaszcza białej, słodkiej. Wraz z nią można dolać wodę, by warzywo miało w czym się ugotować.

W przypadku ekstremalnie słonego bigosu możemy wesprzeć się wodą i dokładnie opłukać całą wrzuconą kapustę. Konieczne będzie jednak doprawianie od zera z wykorzystaniem nowej porcji bulionu i przypraw.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na domowy bigos. Szczególnie polecamy wersję z dodatkiem suszonej moreli. Być może skusi Was też prosta odsłona wegańska z boczniakami i zieloną soczewicą.

Wiemy, jak uratować przesolony bigos
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: